Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD fram även i länet

Sverigedemokraterna tar en av platserna på den västmanländska riksdagsbänken.

I riksdagsvalet har SD haft samma valsedel i hela landet. Även om partiet saknar västmanländska kandidater på valbar plats blir det nu en sverigedemokrat, ännu oklart vem, som får ett av länets mandat.

I länet röstade 6,2 procent av väljarna på SD i riksdagsvalet. Allra starkast stöd fick partiet i Fagersta medan röstandelen var lägst i Hallstahammar.

Enligt siffror sent på söndagskvällen vinner samtidigt Moderaterna ett riksdagsmandat i Västmanlands län – på bekostnad av centern.

Om inte personvalet ger några omkastningar blir det tredjenamnet Åsa Coenraads från Västerås som tar det nya mandatet. Hon är i dag politisk sekreterare i landstinget. Tidigare har hon varit ordförande för MUF i Västmanland.

Jessica Polfjärd och Staffan Anger sitter kvar i riksdagen för moderaterna. Centerpartiet förlorar sitt enda mandat och Christer Eriksson från Sala åker därmed ur riksdagen.

Socialdemokraterna ser ut att få behålla sina fyra riksdagsmandat i länet, trots det minskade väljarstödet. Den sannolika s-kvartetten blir de tre nuvarande riksdagsledamöterna Sven-Erik Österberg, Pia Nilsson och Olle Thorell samt nykomlingen Anna Wallén, politisk sekreterare från Västerås.

Folkpartiet behåller ett västmanländskt riksdagsmandat, liksom Vänsterpartiet. KD och MP blir utan. Sammanlagt blir det tio ledamöter från länet i riksdagen, en mer än i dag.

Valdeltagandet i Västmanlands län ökade, precis som i hela riket. Preliminärt gick 82,4 procent i länet och röstade, en ökning med 3,0 procentenheter.