Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-kandidat dömd för våldsbrott

Artikel 54 av 78
Val 2010
Visa alla artiklar

Andranamnet på Sverigedemokraternas kommunlista i Västerås är dömd för misshandel och riskerar nu uteslutning ur partiet.

Annons

Den 48-årige kandidaten dömdes i oktober 2008 av Västmanlands tingsrätt till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Svea hovrätt fastställde domen i april 2009.

Enligt toppkandidaten Börje Brandhill utreder partiet centralt huruvida 48-åringen ska uteslutas ur Sverigedemokraterna.

–Fallet behandlas högst upp i partiet. Jag förmodar att det är avslutat, säger han.

VLT försökte under tis-dagen kontakta SD:s kansli för att få ta del av utgången, men möttes enbart av telefonsvarare.

Under tiden har SD lokalt presenterat en alternativ kommunlista, där 48-åringen inte finns med.

Vid valet 2006 fick SD mandat i fem västmanländska kommuner. Endast i Hallstahammar fanns det någon som kunde besätta mandatet. Kandidaten, Jan Björklund, avsade sig emellertid sitt uppdrag i vintras.

Även inför det kommande valet finns det frågetecken kring ett flertal SD-kandidater. För att få sitta i kommunfullmäktige i Västerås krävs att man är folkbokförd i kommunen på valdagen.

Av de tio kandidater som presenterats på partiets två olika listor är en skriven i Stockholm och en i Kolbäck. Den sistnämnde kandiderar dessutom även i Hallstahammars kommunalval.