Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-kandidat dömd för våldsbrott

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Andranamnet på Sverigedemokraternas kommunlista i Västerås är dömd för misshandel och riskerar nu uteslutning ur partiet.

Den 48-årige kandidaten dömdes i oktober 2008 av Västmanlands tingsrätt till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Svea hovrätt fastställde domen i april 2009.

Enligt toppkandidaten Börje Brandhill utreder partiet centralt huruvida 48-åringen ska uteslutas ur Sverigedemokraterna.

–Fallet behandlas högst upp i partiet. Jag förmodar att det är avslutat, säger han.

VLT försökte under tis-dagen kontakta SD:s kansli för att få ta del av utgången, men möttes enbart av telefonsvarare.

Under tiden har SD lokalt presenterat en alternativ kommunlista, där 48-åringen inte finns med.

Vid valet 2006 fick SD mandat i fem västmanländska kommuner. Endast i Hallstahammar fanns det någon som kunde besätta mandatet. Kandidaten, Jan Björklund, avsade sig emellertid sitt uppdrag i vintras.

Även inför det kommande valet finns det frågetecken kring ett flertal SD-kandidater. För att få sitta i kommunfullmäktige i Västerås krävs att man är folkbokförd i kommunen på valdagen.

Av de tio kandidater som presenterats på partiets två olika listor är en skriven i Stockholm och en i Kolbäck. Den sistnämnde kandiderar dessutom även i Hallstahammars kommunalval.