Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”SD kommer tjäna på extraval”

Regeringen utlyser extraval – något som kan gynna Sverigedemokraterna.– De kan bli starkare, säger Joakim Johansson, statsvetare vid Mälardalens högskola.

Sverigedemokraterna fällde i dag regeringens budget genom att rösta på Alliansen – och utlöste regeringskris. Nästa år är det Alliansens budget som gäller.

Ett extraval kommer hållas den 22 mars nästa år, meddelade statsminister Stefan Löfven. Till dess sitter den nuvarande regeringen kvar.

– Jag tror att Sverigedemokraterna är det parti som kommer tjäna på extravalet. Det är svårt att se att SD skulle få färre röster än senast, säger Joakim Johansson, lektor i statskunskap vid Mälardalens högskola.

– Det kommer nog finnas en del som tycker att det var ansvarslöst av SD att rösta på Alliansen som ändå inte vill samarbeta med dem, men de kommer nog vinna ännu fler röster. Folk ser att de gör skillnad i politiken och att det är ett missnöjesparti mot etablissemanget.

Hur det kommer gå för de andra partierna tror han är mer osäkert.

– Valet blir en stor prövning för alla riksdagspartier. Miljöpartiet kan komma att backa. De har inte lyckats få fram sina profilfrågor riktigt.

– För Moderaterna blir det också osäkert. Främst för att det finns en osäkerhet kring ledningen i partiet framöver. Det blir en stor utmaning för Moderaterna nu när tunga namn som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är borta.