Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-krav: anställda i Region Västmanland ska inte bära slöja eller andra religiösa symboler

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion där de kräver en ny klädpolicy för anställda.

Maria Liljedahl, SD, lämnade in motionen till Region Västmanland (det som förut var landstinget) under fredagen.

I motionen vill SD att Region Västmanland inför en klädpolicy för de anställda där inte bara uttryck för religiös tro förbjuds, utan även förbud mot politiska och filosofiska symboler. Sådant bör inte bäras under arbetstid anser partiet.

SD hänvisar i sitt pressmeddelande till ett beslut i EU-domstolen där företag kan förbjuda sina anställda att bära just nämnda symboler utan att det skulle utgöra direkt diskriminering.

För att företag ska ha rätt att förbjuda sina anställda att bära plagg eller symboler som uttryck för religiös tro, politiska- eller filosofiska ståndpunkter måste företaget kunna hänvisa till en policy.

Det är en sådan neutralitetspolicy som SD föreslår ska införas i Region Västmanland.

Partiets motivering är att regionen är offentligt finansierad verksamhet och bör hålla sig neutralt mot sina anställda, patienter och kunder.

Vad kan det handla om för symboler, Maria Liljedahl?

–Det kan till exempel vara ett kors, om jag som patient är ateist kan det kännas jättemärkligt att behöva söka vård hos någon som inte delar mina värderingar, eller en slöja eller något som visar att personen är kommunist. Jag har själv en släkting som har flytt från förtryck i Östeuropa, jag harsvårt att tro att hon skulle känna förtroende för en sjuksköterska som är kommunist.

Om motionen går igenom, blir det då förbjudet att bära ett kors som smycke?

–Ja, man kan inte ha ett synligt kors.

Och hur blir det med sjukhuskyrkans personal och lokaler, skareligiösa symboler bort där också?

–Nej, dit behöver man ju inte gå, däremot kan du ju inte välja bort att få vård av en läkare eller sjuksköterska, det är skillnad.

Så då är det okej för vaktmästaren att ha personliga symboler, vaktmästaren vårdar ju inte någon?

–Jag skulle helst se att det gällde all personal, men hur policyn utformas blir en sak för Region Västmanland som arbetsgivare att bestämma.

Du nämner också slöja, vad händer med de som redan är anställda ochbär slöja?

–Om företaget säger att man inte ska ha slöja så är det så. Då är det upp till var och en att ta ställning, en slöja kan man ju ta av sig eller sätta påsig.

Om man vägrar, kan det då bli fråga om uppsägning?

– Ja, då har arbetsgivaren rätt att bestämma hur det blir.

Hur blir det med tatueringar då?

–De ska nog inte ingå i det här, det handlar mer om symboler som man kan sätta på eller ta av.