Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-nämndeman riskerar stängas av

”Företag TVINGAS anställa asylsökare trots ingen behörighet. Som att anställa sopgubbar när du behöver hjärnkiruger”. Det twittrade Martin Alexandersson (SD) nämndeman i Västmanlands tingsrätt.

Han kallar även asylsökande för ”svin”. På sin Facebook-sida skriver han att det ”svenska rättsväsendet är ett jävla skämt”.

Några tweets finns i bildalbumet ovan.

Nu riskerar Martin Alexandersson att bli entledigad från sitt uppdrag som nämndeman, det vill säga lekmannadomare i tingsrätten. Yrkesdomare leder förhandlingarna i rätten - men vid omröstningar har en nämndemannaröst samma tyngd som en yrkesdomarröst - och nämndemännen är i majoritet i tingsrätten.

– Åsiktsfriheten är ju fri och obegränsad, däremot får man inte uttrycka vilka åsikter som helst enligt lagen, säger Per Kjellsson, lagman vid Västmanlands tingsrätt.

Redan i januari bokade han ett möte med Martin Alexandersson för att prata om hur han uttrycker sig på sociala medier. Martin Alexandersson dök inte upp.

– Det är viktigt att kunna uppträda som en representant för domstolen och här når man en gräns där man kan ifrågasätta lämpligheten. I nämndemannautbildning finns ett avsnitt om att man måste vara försiktig på sociala medier och en del av det du har visat mig är inte lämpligt. Jag ska prata med honom och höra vad han har att säga. Det kan mycket väl bli så att jag entledigar honom, säger Per Kjellsson.

Läs också: Här konfronteras Alexandersson

Martin Alexandersson har försökt att undvika en intervju med VLT. Efter första samtalet avbokade han vårt möte och ville hellre svara på frågor via e-post. Därför bestämde vi oss för att söka upp honom.

– Jag är ingen rasist. Jag är inte kritisk mot invandrare utan mot invandringspolitiken, säger han.

Att han kallar asylsökanden för svin vill han först inte kännas vid. När VLT visar vad han twittrat säger han:

– Ja, men det är bara mördare och våldtäktsmän som jag kallar svin. Det handlar inte om alla.

Läs också: Tingsrättens chef om nämndemannens ord

Martin Alexandersson gick med i SD i höstas, innan dess var han socialdemokrat. Sedan barnsben, enligt honom själv. I november utsågs han till nämndeman vid ett sammanträde hos kommunfullmäktige.

Med tanke på dina starka åsikter – kan du hålla dig neutral?

– Jag gör ingen skillnad på om det är en brun, vit eller svart människa som ska dömas.

Han är flitig på sociala medier och på Twitter och Facebook framför han sina åsikter. På Youtube lägger han ut filmer på sig själv – långa monologer som han håller framför ratten när han kör bil. Han menar att ”saker börjat gå käpprätt åt helvete” i Sverige och att mycket är invandringens fel.

Varför skriver du så här om invandrare och asylsökande?

– För att jag är en orolig småbarnsfar. Jag oroas över mycket, framför allt mina barns framtid. Det finns inga pengar till skola, sjukvård och polis. Visst, det är väl jättebra att man bygger och fixar boenden till de som kommer hit, men till oss andra då?

Du påstår också att det är de asylsökande själva som ligger bakom alla bränder på asylboenden?

– Ja, och det har jag belägg för. Det är polisens egen rapport.

Rapporten Martin Alexandersson hänvisar till är inte klar, men det var i höstas som rikspolischefen sade att en tredjedel av bränderna startat inne på boendena. Övriga utreds än.

Du har noll förtroende för rättsväsendet, och säger att de svenska lagarna är katastrof. Du skriver om ”äckliga jävla nämdemän”. Du dömer ut en hel kår som du själv vill vara med i?

– Ja, det gör jag. Det är också därför jag har gått med för att kunna gå in och göra skillnad. Jag dissar bara vissa domar. Jag tycker inte att det är ok att en kvinna utsätts för en gruppvåldtäkt där våldtäksmannen senare släpps fri för att man inte vet hur gammal han är.

Martin Alexandersson säger att han inte gick med i SD för att det är världens bästa parti, snarare för att han kan vara med och förändra.

På ett Youtube-klipp säger du att det skulle behövas ”någon form av terroraktivitet i Stockholm” för att folk ska vakna upp? Önskar du ett terrordåd?

– Eh, nej, det var inte riktigt så jag sa. Jag sa inte att jag önskade det, snarare att det skulle behövas.

Läs också VLT:s ledare: "Ännu ett självmål av Sverigedemokraterna"

Martin Alexanderson tycker att han har en bra människosyn och menar att hans åsikter baseras på fakta.

Martin Alexandersson bor i Västerås och jobbar som säljare. Än har han inte suttit i rätten. Enligt tingsrätten har han anmält förhinder tre dagar då han var kallad. Nästa planerade tjänstgöring är den 17 mars då han tillsammans med rätten ska döma

i två mål – olovlig körning och en stöld.

I morgon: Se hela konfrontationen. VLT:s granskning fortsätter.