Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD – parti utan politik

En motion. En replik på insändarsidan i VLT. Få inlägg när lokala frågor debatteras. Sverigedemokraternas Västeråspolitik är näst intill obefintlig.

SD Västerås har drygt ett år efter valet inget lokalt handlingsprogram. Inför valet 2010 presenterades några punkter, gemensamma för ett flertal kommuner, som ett lokalt program. I dag säger John Bergström att det finns ett lokalt handlingsprogram som ska presenteras ”gissningsvis i januari-februari”.

– Jag vill presentera ett genomarbetat förslag, och som du vet har det varit en del kontroverser i partiet, säger John Bergström.

Sverigedemokraterna har inte kommit med några yrkanden i stora lokala frågor som kollektivtrafikförslaget Smartkoll, kommande budget, busstaxorna och ägardirektiv för det kommunala bostadsbolaget Mimer. De har också lagt ner sina röster i flera voteringar.

– Om du tittar på de två blocken så ser du att det som skiljer deras förslag åt är små fjuttsummor bara för att få debattera. I de fallen avstår vi från att rösta, säger John Bergström.

Varför har ni inte lagt ett eget budgetförslag, till exempel?

– Vi har tre mandat och ingen av oss är någon politikerbroiler. Att lägga ett eget budgetförslag är inte aktuellt första året.

Så vad har de gjort? John Bergström själv är mest nöjd med att han begärt en votering som enligt honom själv handlade om ”att det kött vi Västeråsbor erbjuds i skolor och äldreboenden ska vara från näruppfödda djur som har levt ett gott, värdigt liv och skonats från en plågsam ritualslakt”, enligt en artikel i VLT den 19 september i år.

Sanningen bakom det uttalandet är att han i maj i år begärde ett tillägg i upphandlingspolicyn om att inget ritualslaktat kött får köpas in till Västerås stad – ingenting annat. Förslaget röstades ner med 58 röster mot tre.

I dag vill han inte kännas vid att han använt begreppet ”ritualslakt”, trots att det finns på film.

Varför tycker du att det var en sådan framgång?

– En framgång vet jag inte om det var, men de andra fick ju bekänna färg, de är inte de djurvänliga partier de säger sig vara, säger John Bergström.

John Bergström, och Sverigedemokraterna överhuvudtaget, har kommit med yrkanden i kommunfullmäktige vid ytterligare tre tillfällen:

John Bergström uttalade sig också aktivt för att behålla och utöka vårdnadsbidraget när frågan var uppe i fullmäktige i november 2010. I den följande voteringen röstade dock partikollegan Börje Brandhill mot partilinjen, vilket ledde till att det blev en rösts övervikt för de rödgrönas förslag att skrota det.

Också på VLT:s debattsida lyser Sverigedemokraterna med sin frånvaro. Bara en gång under året figurerar de, och då i en replik från John Bergström på en insändare från den uteslutne medlemmen Roberth Ström från Surahammar. Ström kritiserar John Bergström för att han inte lämnat in några motioner till kommunfullmäktige. Han svarar:

”Antalet motioner har väldigt lite med inflytande att göra. Vi Sverigedemokrater har valt kvalitet före kvantitet i våra lagda/våra kommande motioner.”

I april lämnade SD in sin enda motion hittills. Den handlar om att Sverigedemokraterna vill införa möjligheten att lämna medborgarförslag till fullmäktige. Motioner med samma budskap lades samtidigt av SD i bland annat Bollnäs, Uppsala, Skurup och Gävle. Trots detta hävdar John Bergström att motionerna inte var samordnade.

– Den här motionen har styrelsen i SD Västerås kommit överens om att lägga, och jag har formulerat den.

John Bergström svarar också att SD i sin roll som vågmästare avgjort ett flertal beslut.

Av protokollen framgår att de i voteringar avgjort tolv beslut eller delbeslut. I de flesta frågor har de ställt sig på alliansens sida. Det gäller till exempel på sex av sju punkter i budgeten för 2011–2013 och alliansens tilläggs-yrkande om stadens upphandlingspolicy.

– De övriga partierna kan få fram sin politik genom att samarbeta med oss, men de väljer att inte göra det, säger John Bergström.