Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-politikern om rasistiska tweeten: "Det var ett skämt"

Katarina Broman, som företräder Sverigedemokraterna i landstinget, har skrivit flera inlägg på sociala medier som kan uppfattas som rasistiska. Hon skriver bland annat att ”muslimer får sitt sinne för humor kirurgiskt avlägsnat i samband med omskärelsen” – nu säger hon säger att uttalandet var är ett skämt.

Annons

Katarina Broman är Sverigedemokraternas ersättare i landstingsfullmäktige i Västmanland. Hon säger själv att hon knappt kan kallas politiker utifrån det uppdrag hon har.

VLT har rapporterat om hur Broman har uttryckt sig generaliserande och i negativa ordalag om muslimer, tiggare och judiska personer och familjer på sociala medier. Hon ska bland annat ha sagt att ”muslimer får sitt sinne för humor kirurgiskt avlägsnat i samband med omskärelsen”. Nu förklarar hon sitt sätt att uttrycka sig.

- Det var ett skämt, nästa fråga, säger hon.

Tror du att ett sådant påstående kan uppfattas som rasistiskt?

- Nej, det tror jag inte.

Du skriver på sociala medier att välbärgade familjer med judiskt påbrå som Bonniers och Rotschilds pushar för massinvandring. Stämmer det?

- Det vet jag inte om de gör, men jag vet att jag aldrig blandar in deras etniska tillhörighet. Jag konstaterar att medier och så vidare ägs av samma familjer. Det är för stor ägarkoncentration till, ja, ett fåtal människor.

Katarina Broman påstår även att den amerikanske finasmannen George Soros ämnar att ”slå sönder västvärlden” med hjälp av massinvandring och att han finansierat upploppen i Ferguson. Hon försäkrar att hennes påstående inte har att göra med att han är av judisk härkomst, men att hon är säker på sin sak.

- Ja, enligt de uppgifter jag har, säger hon.

Vad är det för uppgifter?

- Du får skicka frågan så får jag skicka länkar till dig. Jag har det inte i huvudet nu, men det finns uppgifter från så många håll om detta.

Flera av frågorna som VLT:s reporter försöker ställa lovar Katarina Broman att svara på skriftligen. Bland annat säger hon att hon ska förklara sitt uttalande om att muslimer är nazister och att 65 procent av alla svenska politiker stödjer George Soros.

Om uttalandena är förenliga med Sverigedemokraternas politik och värdegrund lovar hon också att svara på skriftligen på och avslutar sedan snabbt samtalet.

VLT har skickat frågorna till via mejl till Katarina Broman.

Lokala företrädare för Sverigedemokraterna tar avstånd från Bromans sätt att uttrycka sig.

Inte rasist men... var först med att rapportera om Katarina Broman inlägg i sociala medier.