Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: S vantolkar och hittar på

Vi är stolta över vår budget

Socialdemokraternas debattartikel om vår budgetmotion är full av både vantolkningar och regelrätta påhitt. Den så kallade pensionärsskatten, det vill säga skatteskillnaden mellan inkomstslagen tjänst och pension, avskaffas helt i vår budget, medan Socialdemokraterna kommer en dryg tredjedel på väg. Utöver detta föreslår vi en höjning av garantipensionen och bostadstillägget med vardera 1 000 kronor per månad, för att stärka de fattigaste äldre.

Vi genomför en större skatteväxling där vi höjer vissa konsumtions- och kapitalskatter för att istället sänka inkomstskatten, med fokus riktat mot låginkomsttagarna. Det ökar hushållens ekonomiska frihet och drivkrafterna att arbeta. Det framgår också tydligt i vår fördelningspolitiska profil att alla inkomstgrupper blir vinnare, men att de lägre inkomstdecilerna gynnas relativt mest.

Det är också fullt rimligt att sänka marginalskatterna tillbaks till de nivåer som rådde innan regeringens höjning, vilket ledde till att Sverige numera har högst marginalskatter i hela världen. Det är tvärtemot Socialdemokraternas syn inte en smickrande liga att leda.

Istället för att höja barnbidraget vill vi höja bostadsbidraget, vilket är inkomstbaserat och behovsprövat och därmed träffar barnfamiljer med tuffa marginaler. Vi ser helt enkelt inte logiken i att höja bidragen till exempelvis bankdirektörer, fackpampar eller riksdagsledamöter.

Vi föreslår givetvis inga våldsamma nedskärningar på kommunsektorn. Däremot har vi något lägre anslag vad gäller statliga kommunbidrag som ett resultat av att färre människor kommer till landet och belastar välfärden, vilket i sig blir ett resultat av den restriktiva linje i invandringspolitiken som vi förespråkar.

Vi gör stora besparingar på den oerhört kostsamma migrationspolitisk regeringen bedrivit och – trots påståenden om motsatsen – fortfarande bedriver., Vi sparar på den synnerligen ineffektiva integrationspolitiken samt på Arbetsförmedlingen som trots mångmiljardtillskott inte klarar av att leverera.

Istället satsar vi på att göra det billigare för småföretagen att anställa, att sänka skatterna för främst låginkomsttagarna och på riktiga lärlingsjobb. Regeringen verkar stå helt handfallen inför de utmaningar Sverige har idag och de enorma tudelningar vi ser på arbetsmarknaden. Inte ens i en högkonjunktur lyckas man få arbetslösheten att sjunka markant; det kommer vi bli smärtsamt påminda om när lågkonjunkturen väl träder in.

Sammantaget medför vår budget en ökad ekonomisk frihet för löntagarna, småföretagarna och pensionärerna. Det är vi stolta över.

Oscar Sjöstedt (SD)

ekonomisk-politisk talesperson

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

oppositionsråd i Västerås

Magnus Edman (SD)

ordförande Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel