Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för vilt på vägarna!

Den här årstiden är det extra viktigt att vara uppmärksam i landsvägstrafiken; det är nu älgarnas och rådjurens fjolårskalvar kan förirra sig ut på vägbanorna.

Det är gryning. Du är på väg från Surahammar till jobbet i Västerås. Plötsligt springer en älg eller ett rådjur ut på vägen. Du har inte en chans att väja. Men du klarar dig med plåtskador på bilen. Just denna väg, 66:an, är hårt olycksdrabbad under vår och försommar. På riksväg 56 mellan Rytterne och E18 samt väg 250 mellan Köping och Kolsva gäller det också att köra med extra split vision.

Att viltolyckorna ökar den här årstiden beror på att fjolårskalvarna stöts bort av korna. Kalven får stanna omkring ett år vid kon. Mellan maj och slutet av juni ökar viltolyckorna dramatiskt.

Per Strömbäck är polisens expert på trafikolyckor med vilt i Västmanland. Hans statistik visar att från april till i dag har viltolyckorna fördubblats.

– I april hade vi fyra älgolyckor och 46 med rådjur, Den 1–24 maj var det åtta olyckor med älg och 99 med rådjur.

Lyckligtvis har ingen människa blivit allvarligt skadad, vid en av olyckorna fick föraren några skärsår i ansiktet. Annars har det handlat om plåtskador. Flera djur har dött vid kollisionerna, andra har sprungit till skogs och spårats upp av några av länets 200 eftersöksjägare.

Under hela förra året rapporterades 150 älgolyckor och 1 015 olyckor med rådjur i Västmanland. Prognosen för i år pekar så här långt mot liknande siffror.

– Kör du på ett vilt djur är du skyldig att meddela polis som fort som möjligt, annars säger lagen att det handlar om smitning från olycka, säger Per Strömbäck.