Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp förgrodorna!

Grodorna behöver fri passage för att lägga rom i dammen på Djäkneberget . En del av Djäknebergsgatan har nu stängts av.

Med vårvärmen vaknar groddjuren som övervintrat i skyddande lägen i närheten av dammen på Djäkneberget, dit de söker sig för att lägga rom. Många passerar över Djäknebergsgatan, som nu stängts av en bit för att de ska få fri passage.

Fram till den 18 april kommer ett 30-tal meter av gatan att vara avstängd längs stenmuren nedanför skytteklubben, för att undvika att djuren ska bli överkörda av bilar under sin ganska långsamma vandring mot dammen.

Cyklar kan däremot passera avspärrningen.

–Det finns massor av bra övervintringsplatser för djuren i området, säger Liv Löfberg, stadsbiolog.

–Om det fortsätter att vara plusgrader och isen försvinner på dammen kan vandringen börja ganska snabbt. Enstaka grodor har redan setts gå över gatan, Speciellt hanarna söker sig tidigt till vattnet.

Liv Löfberg berättar att det handlar om fem sorters groddjur i området.

–Det är vanlig groda, som inte är så vanlig, åkergroda, vanlig padda, som inte heller är så vanlig trots namnet, och mindre och större salamand-rar. Dammen är en idealisk miljö för groddjuren att fortplanta sig i, då det varken finns kräftor eller fiskar i vattnet. Dessutom har det fällts en del träd i området, vilket gör att solen tränger ner och gör vattnet varmare.

Totalt beräknas det röra sig om en population på omkring tusen groddjur, som alla är fridlysta och som Västerås stad skyddar genom den tillfälliga avstängningen av gatan.