Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp i badet– flest drunknar i juli

Allt fler svenskar väljer att skaffa en egen pool. Är du en av dem, tänk på säkerheten. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland små barn som omkommer i olyckor.

Sommar, sol och bad – semesterdrömmen för de flesta av oss. Kanske är det därför allt fler svenskar väljer att skaffa en egen pool, för försäljningen av både fasta och flyttbara pooler har ökat stadigt de senaste åren. Tänk på att det är du som fastighetsägare som är ansvarig för säkerheten om poolen står på din tomt. Första halvåret i år omkom 26 personer i drunkningsolyckor, enligt preliminära siffror från Svenska Livräddningssällskapet. Juli brukar vara den månad då flest drunkningsolyckor sker. Under de senaste tio åren har 262 människor drunknat under juli.

Staket och överdrag

Enligt Boverkets regler ska det finnas ett minst 90 centimeter högt staket runt poolen. Staketet ska inte gå att krypa under. Finns det en grind bör den ha säkerhetsbeslag så småbarn inte kan öppna den själva. Eller så ska poolen täckas med ett överdrag som klarar av att ett barn ramlar på det utan att ge vika, helst ska överdraget även klara av en vuxen människas vikt. Det bästa är givetvis att ha både staket och överdrag.

Sämre säkerhet för flyttbara pooler

Däremot finns det inga säkerhetskrav för uppblåsbara pooler avsedda för småbarn. De ska ha varningstext om att barnen inte får lämnas utan uppsikt, men det är allt. Plaskdammar och liknande som har en vattennivå som är lägre än två decimeter behöver inte heller ha något särskilt skydd. Men barn kan drunkna i mycket små vattenmängder, så tänk på säkerheten runt sådana också. Enligt Konsumentverket ska ett arbete med att ta fram en europeisk standard för större flyttbara pooler snart påbörjas. För stora flyttbara pooler rekommenderar Boverket samma regler som för fasta pooler, alltså staket runt och överdrag.

Ditt ansvar

Oavsett om det finns säkerhetskrav eller inte är det ditt ansvar att se till att ingen drunknar på din tomt. Två lagar har bestämmelser med skydd mot drunkning, bygglagstiftningen och ordningslagen. Bygglagstiftningen omfattar fasta pooler på tomter. Ordningslagen omfattar alla slags bassänger, fasta och flyttbara, och gäller på både tomter och allmän plats. Båda lagarna uppmärksammar särskilt skydd som ska förhindra drunkningsolyckor med barn.

Flest drunknar vid en badplats

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år. Mellan 1998 och 2007 drunknade 106 barn i Sverige, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 20 procent av de barnen drunknade i pooler, cirka 75 procent på en badplats. Bland tonåringar är alkohol ofta en bidragande orsak till att de drunknar, bland de mindre barnen brist på uppsikt av vuxna samt dåliga eller inga flythjälpmedel.

Var nykterOavsett var du badar ska du aldrig låta småbarn vara ensamma i vattnet, håll dig på gripavstånd så du får tag i barnet direkt om något händer. Håll uppsikt över lite äldre barn som kan simma, de kan överskatta sin simförmåga. Uppdatera dina räddningskunskaper, vid drunkningstillbud är direkt upplivning skillnaden mellan liv och död. Ofta hinner inte professionell räddningspersonal fram i tid. Lär dig hjärt- och lungräddning så kan du vara den som räddar ett liv. Och var nykter, många vuxna som drunknar när de badar eller faller ur båtar är påverkade av alkohol.

ELISABETH PETTERSSON/NA MEDIA

[email protected]