Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp med felaktiga argument mot vindkraft

Tord Wiklund skriver den 14 januari att det är fel att satsa på vindkraft och att vi i stället borde bygga ut järnvägen. Tyvärr bygger argumentationen om vindkraft på ett antal felaktigheter.

För det första menar Wiklund att vi i Sverige inte behöver förnybar el eftersom vi redan har en näst intill koldioxidfri elproduktion. Men elmarknaden är inte längre nationell utan vi har i stället en integrerad nordisk elmarknad och i en allt högre grad en europeisk elmarknad.

Andelen fossil elproduktion på både den nordiska, men framförallt den europeiska elmarknaden är fortfarande betydande och ur detta perspektiv innebär varje nytt vindkraftverk en stor miljönytta. För varje el- kabel vi bygger till våra grannländer blir nyttan större.

För det andra sprider Wiklund den felaktiga uppgiften att vindkraftsutbyggnaden innebär att elnäten behöver byggas ut till en kostnad på 120 miljarder kronor. Detta är helt felaktigt och har påtalats till Wiklund, bland annat av Svenska Kraftnäts generaldirektör.

Wiklund lägger ihop de totala investeringarna i stam-, region- och lokalnät de kommande 15 åren vilket summerar till cirka 120 miljarder och hävdar att hela beloppet kan härledas till utbyggnaden av vindkraft. I verkligheten utgör vindkraftens andel en bråkdel av detta belopp, knappt 10 miljarder kronor.

Dessutom är grundprincipen att vindkraftsbolagen själva bekostar de nätförstärkningar som krävs för att ansluta ny vindkraft, kostnaden läggs inte på elkonsumenten.

För det tredje målar Wiklund upp ett falskt dilemma. Antingen investerar vi i järnvägar eller så investerar vi i elproduktion. Självklart kan och bör vi göra både och.

Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa att producera förnyelsebar el, inte minst från vindkraft. Tack vare goda vindlägen och ett förhållandevis väl utbyggt elnät kan vi producera ren el till betydligt lägre kostnader än i flera av våra grann- länder och på kontinenten.

Vi har också tillräckligt med plats för att bygga vindkraft med stor hänsyn till både natur och närboende. Detta är goda nyheter för både klimatet, ekonomin och jobben.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel