Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp så vi inte får en EU-skatt

Annons

Sven-Olov Degerman vill (13/7) att Sverige sparar in på EU-avgiften och dessutom gör som britterna och lämnar EU. Det är lite sorglustigt att han ställer sig på samma sida som SD i EU-frågan. Personligen var jag mycket överraskad då det "alliansfria" svenska folket på sin tid röstade för inträde. Dåvarande EG var visserligen något annat än dagens EU, men det krävdes inte mycket fantasi för att förstå att "gemenskapen" skulle utveckla sig till en federal stormakt liknande USA.

Det är högst märkligt om Sverige av alla unionens medlemmar vägrar betala ökningen från 1,00 till 1,11 procent av BNI som man redan kommit överens om. Även om höjningen är besvärande för budgeten, tycker jag vi skall vara glada över att det än så länge är staten som betalar.

Det finns nämligen en annan väg att gå. Om EU får ytterligare problem med sin budget, kan det bli som i USA, där skattebetalarna själva betalar en federal inkomstskatt i tillägg till den delstatliga och lokala (till townships, som närmast motsvarar våra kommuner).

Ett sådant system kanske kan accepteras i vissa europeiska delstater, men om en EU-skatt läggs ovanpå svenska inkomstskatter, blir det minst sagt drygt för många skattebetalare. För inte skulle väl svenska staten sänka sin inkomstskatt motsvarande dagens EU-avgift?

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare