Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sebastian Karlsson saknar inte kändisskapet

Idol-sångaren från Morgongåva har aldrig mått så bra som nu. ”Det är bättre än någonsin. Jag är en väldigt glad och pigg 29-åring, säger Sebastian Karlsson glatt när han ringer upp. Med nya bandet Nåden samt ny singel och ny video ute har Sebastian mycket att glädjas åt. Äntligen får han skriva och sjunga texter på svenska.

– För första gången gör jag något på svenska. Första albumet som vi släpper har ett skandinaviskt sound och låter både vemodigt och hoppfullt. Musiken skulle lika gärna kunna vara till ett bröllop som till en begravning. Det har något finskt över sig. Det bara blev så. Kanske för att jag har finskt blod i mig. Farmor är från Karelen.

Efter fyra soloalbum längtade han efter ett nytt sammanhang. Nu njuter han av att ingå i en bandgemenskap.

– Jag hade tröttnat på att köra solo i en ganska trist och spekulativ bransch där du hela tiden måste räkna ut vad som kan slå och där så mycket handlar om utseende. Till slut glömde jag vad jag själv gillar som musik. I Nåden repar vi hela tiden. Vi gör låtarna tillsammans i replokalen, och delar demokratiskt. Jag har verkligen fått tillbaka glöden!

Att Sebastian skriver på en självbiografisk roman också vill han däremot inte alls prata om.

– Jag har skrivit ett tag, men vet inte om jag kommer att släppa den. Mycket i den är privat. Jag började skriva för länge sedan för min egen skull, mest i terapuetiskt syfte.

Kändisskapet från Idol och åren som soloartist då han sålde guld flera gånger saknar han inte alls.

– Det gick väldigt bra ett tag. Men jag ville aldrig vara kändis, utan drog mig undan redan då. Inte så att jag är blyg. När jag står på scen och gör ett bra jobb vill jag att folk ser mig, men jag vill inte vara känd på grund av skvallerpressen.

Bäst trivs han med lugn omkring sig.

– Jag gillar att springa i Nackareservatet, titta på bra tv-serier och goda böcker.

Han behöver inte andras musik för att nära sin kreativitet.

– Jag lyssnar aldrig på musik utan föredrar tystnaden när jag är ledig.

Han dubbar också filmer. I tecknade filmen ”Frost”, som snart har premiär, gör han den ofrivillige hjälten Christopher.

– ”Det är roligt att dubba film och ger distans till musikbranschen. Jag går till dubbstudion. Häller upp kaffe, pratar med teknikerna och så går jag hem. Det är lugnare att arbeta med andras verk. Det surrar så mycket i huvudet när man jobbar med sitt eget och här får jag tydliga instruktioner. Dubbfilm betalar bra.

– Å andra sidan har jag aldrig drivits av att tjäna pengar. Jag nöjer mig med ganska lite. Jag behöver bara äta gott, bo, umgås med vänner och se världen. Jag älskar mat, och avskyr bantning. Min syster var anorektiker i tio år, och jag blev så less på allt dietsnack då. Därför vill en del av mig gärna svulla till det.