Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seglare vann strid om ö-toalett

Förra hösten beslutade Västerås stad att det krävdes flera ombyggnationer för att få ha toalett på en mindre ö i Mälaren. Nu har flera av kraven upphävts av domstol.

Lövskären är en liten ö som ligger i Mälaren, strax väster om Tidö-Lindö. Där har Torshälla segelförening sedan 1996 utan tillstånd haft en toalett. Ansökan till kommunen handlade nu om att bygga ut denna anläggning med bland annat duschar.

– Vi har haft den där toaletten i drift i tolv år och det har fungerat bra. Och vi har gjort den efter de riktlinjer vi fått. Sen när de kom och sa att den var felaktig blev vi bestörta, säger Anders Kullstam från Torshälla Segelsällskap.

Men efter att kommunen beslutat om en lång rad ändringsförelägganden överklagade föreningen först till länsstyrelsen och därefter till Miljödomstolen i Nacka. På måndagen kom domstolens avgörande.

– Vi har ju överklagat det här flera gånger och det har känts viktigt rent principiellt. Vi har ju legat i framkant här i området och många har tagit efter oss, säger Kullstam.

Eftersom avloppsanläggningen används enbart under sommaren, och ingenting framkommit om att avloppsvattnet utgör fara för miljö eller hälsa, godtar domstolen de betydligt mindre förändringar som föreningen själv förelslagit. Det innebär bland annat att domstolen frångått kravet på att spridarledningarna ska ligga minst en meter ovanför grundvattennivån.

– Det är en enorm lättnad att vi har vunnit.