Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semester - eller 40 000?

I Västmanland får vårdpersonal som avstår sommarsemestern upp till 40 000 kronor. Det är mest av alla landsting.

Personalbristen i vården under sommaren är akut. Enligt SVT Rapport är det hittills tolv av 21 landsting som erbjuder bonusar till sin personal. De kan välja att avstå en eller upp till fyra veckors sommarsemester.

– På vår avdelning är vi 65 sjuksköterskor i snitt och om hälften går på semester blir det kännbart. Hos oss krävs det dessutom specialkompetens. Det är alltid svårt på sommaren och i år är det kärvare än vanligt, säger Ida Hedberg, chef för hjärtavdelningen på Västerås lasarett.

Det är en avdelning där det varit turbulent med nya lokaler och ändrade arbetssätt. Många har därför valt att byta jobb.

– Vi har haft såna här sommaravtal i flera år. Men i år går de ut i hela landstinget till de avdelningar där det finns behov.

Medarbetarna förbinder sig att ta ut semestern under annan tid och på så sätt kan problemet med personalbrist dras ut över året.

Hur reagerar personalen på de här bonusarna?

– En del är väldigt lojala med arbetsgivaren och de kan se en ekonomisk vinning. Andra tänker inte ens tanken att avstå sommarsemestern, säger Ida Hedberg.

Vårdförbundet i Västmanland rekommenderar sina anställda att säga nej. Förbundets ordförande, Jani Stjernström, sa till P4 Västmanland i mars, att eftersom alla sjuksköterskorna erbjuds samma ersättning har det formen av ett kollektivavtal och landstinget vill inte förhandla avtalet.

Hon tycker avtalet är för dåligt och menar att sjuksköterskorna skulle tjäna mycket mer om de jobbade övertid under samma period.

Jani Stjernström säger till P4 att det på kvinnokliniken fattas 400 arbetspass under semesterperioden och att hon befarar att flera vårdavdelningar kommer att få lov att stänga, vilket kan leda till överbeläggningar för dem som har öppet.