Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seniormässa lockar med resor, äventyr och mingel

Resor, husbilar, skoputsning, föreläsningar, modevisningar, tävlingar och mycket mer lockade besökarna till seniormässan, den här gången med närmare hundra utställare som visade vad de hade att erbjuda dem som har passerat 60 år.

Strax efter att mässan slog upp dörrarna i går förmiddag var det redan trångt i gångarna mellan de närmare hundra utställarna.

För Harriet och Östen Lundkvist, från Hallstahammar, var det tredje gången de var här. Och båda passade bland annat på att försöka vinna fria glasögon i en av montrarna. Annars är resor parets stora intresse.

– Det senare året har vi varit i Norge, Paris och Skåne. Min hustru är flygrädd så vi åker buss, gruppresor, och det är ganska trevligt. Vi har blivit bekanta med många trevliga människor och man hinner ju se och uppleva en del under resan också, säger Östen.

Satsningen på de äldre gick hem

Västeråsarna Margareta och Kjell Diffner gillar också att resa, och de väljer ofta resor med pensionärsföreningen PRO, bland annat kryssningar.

– Den här mässan är trevlig för att det finns så mycket att se och inspireras av, men också för att man träffar personer som man inte ser så ofta, säger Kjell innan paret vikar av och går bort mot husbilarna.

Där har Kerstin och Leif Segerlind, Västerås, redan hunnit kika in i bilarna och bestämt sig för vilken som är trevligast.

– Jag skulle gärna vilja ha husbil, men inte han, säger Kerstin och tittar på Kjell.

De har varit på mässan i lite drygt en halvtimme och har redan hunnit med en hel del.

– Vi är intresserade av friskvård och promenerar ganska mycket. Vi fick rådet att vi ska gå så fort att vi inte kan prata med varandra, då ger det mer. Och så har vi fått skorna putsade, säger Kerstin och vickar lite på en av sina svarta blänkande stövlar.

Putsmedlet fungerar till alla typer av läder så de passade på att köpa en burk.

– Så fort vädret tillåter åker vi motorcykel, och det funkar även till mc-kläderna, berättar Leif.

Billigare dagar för äldre lockar

Bakom seniormässan 60plus finns arrangörerna Pia Brunell Hansson, Laila Fridh och Carola Eriksson, samtliga från Uppsala.

–Det här blir sjätte året vi är på Bombardier Arena i Västerås, och det brukar vara kö redan innan vi öppnar, säger Pia Brunell Hansson.

Numera arbetar de heltid med företaget men det hela började som en intresseklubb på nätet för personer från 60 år och uppåt.

– Våra föräldrar var i den åldern, och de hittade ingen grupp på nätet som var för dem, fortsätter Pia Brunell Hansson.

Efter en tid växte tanken på en seniormässa fram och nu arrangerar de fem mässor om året på lite olika håll i landet. Två på våren och tre på hösten.

– Det är en mässa för sådant som är roligt och kul i livet.

Ficktjuvar riktade in sig på äldre

Förutom alla utställare fanns det en del föreläsningar att lyssna på, musikshow och en modevisning som dammodebutiken Sigma Fashion stod för.

Att målgruppen är 60 plus har även att göra med att det är en köpstark grupp som har mycket fritid.

– Och även de som inte har så mycket pengar är många gånger ekonomiskt medvetna. De kanske inte går ut och fikar varje vecka utan sparar istället till guldägget, det som man verkligen vill unna sig och inte hunnit med tidigare i livet. Kanske en resa eller något annat roligt.

Utanför mässentrén har Hasse Frisholt, Birgitta Lidström, Ants och Margit Vickerius stannat till för en pratstund framför den rosa bussen som lockar med långväga resmål.

– Vi har varit inne i bussen och titta, men vi har inte tänkt åka, säger Hasse Frisholt.

Inte heller Ants och Margit är intresserade, även om de har gjort en hel del långresor tidigare, bland annat till Asien, Amerika, Kina och Ryssland.

– Men nu håller vi oss i Europa, säger Margit.

------------------------------------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

------------------------------------------------------------------