Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sensationell tigerfödsel i Parken Zoo

För drygt två veckor sedan födde sumatratigern Tornado en liten unge i utomhushägnet i Parken Zoo.
– Det här är väldigt stor händelse, både för oss och för tigrarna. Jag fick både gåshud och tårar i ögonen när en av djurvårdarna ringde hem till mig sent på fredagskvällen och berättade, säger Helena Olsson, djurparkschef.

Det är en sensationell födsel som ägt rum i Parken Zoo. Det finns inga andra sumatratigrar i Sverige, så det här är den första som föds. Sumatratigern är också mycket illa ute i naturen och bevarandet i djurparker spelar stor roll.

Helena Olsson berättar att mamma Tornado födde sin unge ute i hägnet. Hon har varit en duktig mamma som tagit väl hand om sin nyfödde. Ungen är rund och trind om magen och de senaste dagarna har den vågat sig ut ur vindskyddet, fast den precis har öppnat ögonen.

Sumatratigern är en av de mest akut hotade tigerunderarterna och därför bevarar man arten i djurparker. De hotas av illegal jakt där kroppsdelarna säljs till traditionell folkmedicin men också av att man förstör skogarna där de lever. Man beräknar att det endast finns omkring 200-300 sumatratigrar kvar i naturen idag. I Parken Zoo finns ett par, Tornado och Bagus samt nu också deras första unge, skriver Parken Zoo i ett pressmedelande.