Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Serierånare får sammanlagt 10-års fängelse

Männen band fast en 77-åriga kvinna i sin säng. Nu döms de för rånet och ytterligare rån i Surahammar och Fagersta.

Det var i början av juni som den 77-åriga Sala-kvinnan vaknade av att någon befann sig i hennes hem. Hon trodde att hon försovit sig och grannen kommit för att väcka henne, men i stället fick hon se en maskklädd man som förklarade att det var ett rån. Sedan bands hon fast i sängen med tejp.

Nu har Västmanlands tingsrätt dömt en 27-årig och en 37-årig man för grovt rån till sex år respektive fyra år och sex månaders fängelse. Tingsrätten finner i sin dom att männen hotat och utsatt kvinnan för ett mycket hänsynslöst och brutalt våld. Bland annat har kvinnan berättat hur en av mannen krävt hennes bankomatkod med hotet ”om du ljuger kommer vi tillbaka”.

Den 27-årige mannen dömdes dessutom redan för två och ett halvt år sedan för inbrott i kvinnans hem. Kvinnan uppgav i rätten att hon efter rånet varit så rädd att hon inte kunnat bo hemma.

Rånarna kördes till och från kvinnans hem av en 29-årig man. Mannen förklarade i rätten att han inte kört dem om han förstått att de skulle begå ett rån utan bara trott att de skulle göra inbrott, men tingsrätten anser att mannen inte tvekat att medverka i ett allvarligt brott och dömer honom därför till fyra års fängelse för medhjälp till grovt rån.

27-åringen döms även för rånet mot Coop i Surahammar samt ett rån mot en bensinmack i Fagersta i maj. I båda fallen var mannen beväpnad med en pistolattrapp. 27-åringen uppgav för tingsrätten att han rånat butikerna eftersom han behövde betala veterinärkostnader för sin hund. Den 29-årige mannen, som körde 27-åringen till och från rånet mot Coop, frias av tingsrätten för medhjälp till rån. Enligt tingsrätten är mannens berättelse om att han inte förstått att 27-åringen tänkt begå ett rån trovärdig.