Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexton västmanlänningar finns i Paradisläckan

Sexton västmanlänningar har identifierats i den så kallade “Paradisläckan”, framkommer i uppgifter från SVT och TT.

Observera att prickarna på kartan är utplacerade i mitten av de berörda postnummerområdena. De visar alltså inte den exakta platsen där personen bor.

SVT har i samarbete med nyhetsbyrån TT hittat 2 000 svenskar i de läckta dokumenten. 1035 av de svenskarna som man har hunnit identifiera hittills är folkbokförda i Sverige. Läckan avslöjar visar på hur toppolitiker, näringslivstoppar och välbärgade privatpersoner har kopplingar till några av världens skatteparadis – och hur de genom olika upplägg undviker att betala skatt.

De sexton västmanlänningar som förekommer i läckan är ojämnt fördelade över länet: Åtta av dem bor i Västerås kommun, tre bor i Surahammars kommun, tre bor i Köpings kommun och i Kungsörs och Arboga kommuner bor en i varje. Den person som bor i Arboga förekommer ospecificerat i läckan, resten har bolagsengagemang i Malta.

Av samtliga i Paradisläckan har 140 personer ingen folkbokföringsadress i Sverige. 46 av dessa har adresser i Portugal, 34 på Malta, resterande i länder som exempelvis Storbritannien, Spanien, Thailand och Norge.

Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument från juristbyråerna Appleby och Asiaciti samt 19 bolagsregister i skatteparadis och territorier med begränsad insyn.

Att man förekommer i läckan betyder inte nödvändigtvis att man gjort något olagligt, utan det kan finnas olika skäl.

Läs mer: Ny jätteläcka av dokument – visar hur rika undviker att betala skatt

Läs mer: Bono pekas ut som skattesmitare