Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seydes bil såldes till en annan kund

När Seyde Kaya skulle hämta bilen hon precis köpt var den såld till en annan. Det här är historien om ett bilköp som aldrig blev av – och där uppgifterna från köpare och säljare går helt isär.

Västerås. 20-åriga Seyde Kaya behövde en bil i jobbet som timvikarie i äldrevården och dessutom har hon tänkt plugga på annan ort.

Hon gick med sin mamma till Windahls Bil och fastnade för en Kia Rio, av fjolårsmodell. Priset, 119 000, lyckas hon och mamman pruta ner till 100 000 jämt. Köpekontrakt skrevs. Men när bilen skulle hämtas fyra dagar senare var den såld till en annan kund. Bilfirman hävdar att säljaren inte hade befogenhet att sälja bilar. En säljare som dessutom har fått sluta på bilfirman.

– De sa att vi fått bilen till ett alldeles för lågt pris. Vi erbjöd oss att höja några tusenlappar, men det var de inte intresserade av. Sedan lovade de att de skulle skaffa en likvärdig bil, men det är nästan två månader sedan, säger Seyde Kaya.

Vi träffar Seyde i hennes föräldrars pizzeria på Vasagatan. Omgiven av blippande spelmaskiner visar hon köpekontraktet. Det är undertecknat med Seydes namnteckning och en oläslig krumelur på raden för säljaren. På Windahls Bil säger man sig först inte ha någon aning om något köpekontrakt. Men att försäljningschefen Peter Wallerström känner till ärendet är uppenbart.

– Hela saken är mycket olycklig. Den här killen som skulle sälja bilen, ja, han var inte säljare.

Vad var han?

– Han var inhyrd konsult. Vi gör så i stället för provanställning, det blir lite billigare. Han har fått lämna företaget, säger Peter Wallerström.

Till saken hör att Seydes släkting Tomas Dag köpte en ny bil i november av exakt samma säljare/konsult. Den gången hade försäljningschefen godkänt affären, hävdar Windahls Bil.

En egendomlig omständighet är att i handlingarna till släktingens bilköp är säljarens namnteckning helt annorlunda än den på Seydes köpkontrakt, fast det ska handla om samma person.

Seyde Kaya står på sig:

– Jag och min mamma och min lillebror stod i samma rum när säljaren undertecknade ett kontrakt i tre exemplar. Jag ångrar förstås att jag inte fotade honom när han skrev under.

Windahls Bil hävdar att köpet avblåstes redan i bilhallen men det tillbakavisar Seyde Kaya. Så gick det inte alls till, menar hon, det var först flera dagar efteråt som problemen började.

Uppgift står alltså mot uppgift.

–Jag blir upprörd. De har upprättat ett köpekontrakt och vill inte stå för det. Om jag velat dra mig ur affären så hade det aldrig gått. Då hade jag haft kronofogden efter mig, säger Seyde Kaya.

Peter Wallerström säger sig utan framgång ha försökt hitta en likvärdig bil åt Seyde. VLT har varit i kontakt med VD för Windahls Bil. Han vill inte uttala sig i VLT.

Köpekontrakt med underteckning. Skrivet är skrivet, hävdar Seyde Kaya.Foto: