Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silon kan rivas – ger plats åt nya bostäder i Östra hamnen

Lantmännen kan tänka sig att flytta från östra hamnen. Då kan planerna på bostäder där silon står bli verklighet.

Framtiden för silon har diskuterats i flera år. Nu har ett par steg tagits på väg mot en flytt av Lantmännens verksamhet.

– Vi är inte motvalls alls till det om det bra blir kommersiellt gångbart för vår del. Vi inser att den plats vi ligger på är attraktiv att bygga bostäder, kontor eller vad det nu kan bli, säger Fredrik Jönsson, produktionschef på Lantmännen.

Den över 60 meter höga silon börjar bli inbyggd av bostäder i Östra hamnen och på Lillåudden. På sikt växer även den nya stadelen Kungsängen med bostäder fram längs med järnvägen på västra sidan av Kungsängsgatan.

Läs också: Så ska ödetomten förvandlas till en helt ny stadsdel

Lantmännen äger den attraktiva marken och för diskussioner med Västerås stad om en flytt för att ge plats åt bostäder. Lantmännen vill dock vara kvar i Västerås – och då är oljehamnen på andra sidan viken ett tänkbart alternativ. Där äger Västerås stad marken.

– Vi behöver kunna lasta en båt för vår verksamhet och då kan Oljehamnen vara en bra plats om det går att lösa. Vi behöver hjälp av kommunen för det, säger Jönsson.

Från det att beslut tas till att en ny silo är färdigställd uppskattar Fredrik Jönsson tiden till fem år. Han säger att inga beslut är fattade och att diskussionerna med Västerås stad kommer att fortsätta.

I exempelvis Limhamn utanför Malmö har silon byggts om till bostäder. Ordföranden i byggnadsnämnden, Lars Kallsäby (C), tror dock att det är bättre att riva för att sedan bygga nya bostäder.

– Det kan finnas tekniska lösningar som gör att man kan bygga om silon, men jag tror att man får riva även om det är ett svårt jobb med väldigt mycket material, säger kommunalrådet.

Kallsäby har ingen tidsplan över när ett beslut kan komma för silons framtid.

– Ju förr, desto bättre. Men om det händer något om fem, tio eller 15 år kan jag inte säga. Vi har uppfattat att Lantmännen är positivt till en flytt av sin verksamhet till Västra hamnen och det underlättar processen, säger han.

Reningsverket på Gasverksgatan har också en central roll när nya bostäder planeras i området. Samarbetet med Enköpings kommun kan landa i ett helt nytt reningsverk vid länsgränsen till Uppland på sikt. Inte heller här har Kallsäby någon tidsplan för ett beslut som kan ge plats för nya bostäder.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.