Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silvertejp i ambulans om ebolan kommer

Det finns inga specialambulanser om en ebolasmittad skulle söka vård i Västmanland. I stället kommer man att täta ambulanserna med silvertejp.

Om länet skulle få ett ebolafall säger sig vården vara förberedd. I hygien-rutinerna som har skickats ut står bland annat att man ska täta öppningar mellan förarhytt och vårdutrymme i ambulansen med silvertejp när man hämtar en misstänkt ebolasmittad. Tomas Vikerfors, enhetschef för infektionskliniken, bedömer att systemet är säkert.

– I den extrema situationen att vi får ett positivt svar, då kan man ställa den ambulansen åt sidan sedan, säger han.

Personalen på infektionskliniken håller just nu på att utbildas i säkerhetsrutinerna kring ebolasmitta.

– Vi vill bara att det ska vara personal som känner sig trygga och säkra i de här rutinerna som möter patienten, säger Tomas Vikerfors.

En misstänkt ebolasmittad person får ligga på ett välventilerat rum på infektionskliniken, som normalt används vid högsmittsam tuberkulos. Vid konstaterad ebola förs patienten snabbt till Linköping, där en enhet för högisolering finns.

Även om risken är mycket liten vill Tomas Vikerfors uppmärksamma en grupp som löper risk att smittas.

– Om man själv nyligen har kommit från Västafrika eller har haft kontakt med någon som nyligen har kommit därifrån, så måste man så fort man får feber tänka tanken att det kan vara ebola.