Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sinfoniettan bjuder på musikaliska vykort – fem Poulenc-konserter visas gratis på vlt.se

Blåsmusikerna i Västerås Sinfonietta har spelat in ”musikaliska vykort”, fem Poulenc-konserter som nu visas gratis för alla på vlt.se.
– Det är en musikalisk gåva från oss som kommer att passa alla, säger Sinfoniettans chefdirigent Simon Crawford-Phillips.

Coronapandemin har inneburit att Sinfoniettan likt resten av scenkonstsverige fått hitta nya sätt att nå ut med sin musik.

– Det är en väldigt märklig situation för oss, samtidigt upplever jag att vi som samhälle behöver kultur mer än någonsin när vi är i kristider, säger Simon Crawford-Phillips.

Han funderade på hur Sinfoniettan skulle hitta sätt att framföra stycken utan att behöva samla alla musikerna i orkestern och kom på att den franske kompositören Francis Poulenc har komponerat för i princip alla blåsinstrument.

– Jag har också länge fascinerats av Poulenc. Han föddes 1899 och dog 1963 och fick uppleva två världskrig. Poulenc var en så oerhört bred kompositör, han inspirerades av allt från Stravinskij till Edith Piaf och jazz. Det hörs i hans musik som passar alla, han blickar tillbaka till Mozart och är samtidigt oerhört modern.

Poulencs musik kännetecknas både av livlighet och djupt allvar.

– Tonsättaren Darius Milhaud, en god vän till Poulenc, beskrev hans kompositioner så här: ”Francis Poulenc är musiken själv, jag känner inte till någon mer direkt musik, som är så enkelt uttryck och som så träffsäkert når sitt mål”. Poulencs musik är fylld av både glädje och nostalgi. Det finns en djupsinnighet i det som anses ytligt, cabareten och humorn, som får mig att tänka på Jonas Gardell faktiskt.

I samarbete med VLT visas alla konserterna på vlt.se. I kväll klockan 19 visas den första av fem. Det blir en sats ur Poulencs klarinettsonat och den första satsen i hans trio för oboe, fagott och piano. Konserterna kommer sedan att kunna ses när som helst och varje vykort introduceras med en presentation av Simon Crawford-Phillips.

Då börjar Sinfoniettans Poulenc-konserter visas på vlt.se

Första konserten 1/6 kl 19

Andra konserten 4/6 kl 19

Tredje konserten 8/6 kl 19

Fjärde konserten 11/6 kl 19

Femte konserten 15/6 kl 19