Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sinfoniettan stoppar konserter

Snäva anslag tvingar Västerås sinfonietta att slopa konserter för skolbarn i höst. Dessutom stoppas flera andra evenemang.

– Vi har i år fått en viss svångrem genom uteblivna löne- och prisjusteringar, sade orkesterchefen Rikard Gateau när Sinfoniettans program för 2011–2012 presenterades.

Under en vecka per termin har Västerås sinfonietta brukat ge skolkonserter för att väcka de yngre barnens intresse för musik. Men anslagen från Västerås stad och landstinget räcker inte till några spelningar i höst.

Dessutom försvinner konsertserien Klassiskt efter jobbet, en satsning på att erbjuda musik med tilltugg under avslappnade former. Vidare blir det ingen trettondagsbal nästa år.

Sinfoniettans konserter på torsdagar och lördagar fortsätter däremot med oförminskad kraft nästa säsong. Brittiske gästdirigenten Roy Goodman utlovade med sin sedvanliga entusiasm ”a great season”.

Han inleder själv hösten med en konsert den 8 september där den inte så ofta spelade Beethovens andra symfoni ingår i programmet.

Bland de förväntade höjdpunkterna kan nämnas en latinoafton i november med den kanadensiska stjärnviolinisten Karen Gomyo som gästsolist.

Höstens stora nysatsning blir Händels oratorium Messias som Sinfoniettan och Roy Goodman tar sig an en vecka före jul.

– Då medverkar även Västerås kammarkör och Mariakören. Vi hoppas att det kan bli en tradition, säger Rikard Gateau.