Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siri Johansson: Fri företagsamhet i välfärden stoppar inte SD

Jag måste protestera när nu senast Karl Beijbom (VLT 17 september) framför sina åsikter om att fri företagsamhet skulle kunna rädda oss från SD:s framfart. Tidigare framförde Richard Appelbom (VLT 18/8) dylika förhoppningar om att fri företagsamhet skulle kunna rädda problemområden som Bäckby.

Ni båda har sovit en Törnrosasömn. Vem har förbjudit någon att öppna vårdcentral i Ramnäs, Kolbäck eller dylika ställen? - För fria företagare verkar bara i områden där det är full lönsamhet för dessa, de kan inte tvingas att starta någon verksamhet där de inte går med vinst.

För fria företagare verkar bara i områden där det är full lönsamhet för dessa, de kan inte tvingas att starta någon verksamhet där de inte går med vinst.

Alltså så är inte villkoren lika för alla - och det är detta som 80 procent av svenska folket reagerar emot. Först när man skriver avtal på lika villkor och inte kan undanta sig från vissa delar av en kommun, dessutom så vill åtminstone jag att vinster ska beskattas i Sverige och gå till främst personalen som jobbar inom företaget.

Jag vill se en norm för hur skola, vård och äldreomsorg ska bemannas i hela vårt avlånga land - även utanför större städer (där det finns mycket russin att plocka) till de delar som ligger ovanför Dalälven (s k Norrland), där ingen konkurrens råder.

Det finns väl ingen i vårt avlånga land som tror att det är gratis att bo på ett äldreboende, men de flesta av oss har ju betalat skatter i sitt liv för att bli väl omhändertagen och vill inte att dessa går till några "riskkapitalister" - som kan gå i konkurs!! Vad är risken - med att ta hand om elever, äldre, sjuka och oss övriga behövande? Jag bara undrar?

Siri Johansson

Svar:

I kommuner som respekterar LOV, lagen om valfrihet, ökar utbudet av välfärdstjänster när privata välfärdsföretag kan etableras.

Då minskar köer, i konkurrens förbättras kvaliteten - och då uppstår valfrihet. Då kan medborgare välja mellan kommunala och privata välfärdsleverantörer. Då kan kvalificerad personal välja mellan olika arbetsgivare.

Självfallet skall höga kvalitetskriterier uppställas och kontrolleras - oavsett om välfärdsleverantören är kommunal eller privat. När fler är nöjda med det samlade utbudet av välfärdstjänster minskar risken för populistiskt missnöje. Allt detta tycker jag är bra.

Karl Beijbom

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel