Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista bilen i hela världen

Det tyska paret Ralph och Ruth Scheffler kom till Västerås på torsdagen i en världsunik bil. Modellen tillverkades i tre exemplar 1937, två av dem finns inte längre kvar.

Paret rullade in med sin bil på Hällas gokartbana strax före lunch. Då hade de kört från Stockholm ett par timmar tidigare.

På Hälla väntade flera hundra nyfikna åskådare i stekande sol. För Ralph blev det ett tävlingsmoment, att stanna bilen så nära en stapel med colaburkar som möjligt utan att välta omkull den.

– Jag fick sju av tio möjliga poäng.

Men det är inte främst för poängens skull han och frun ställer upp i rallyt.

– Jag har aldrig varit i Sverige tidigare. Jag vill se landet och folket. I Stockholm var vi på Vasamuseet, det är en vacker stad.

De startade rallyt i Stenungsund och körde via Jönköping till Stockholm. Tävlingen är totalt tio dagar lång.

Rallyt kostar 28 500 kronor per bil med förare och en passagerare. Då ingår mat och logi.

Efter en lunch styrde paret Scheffler mot city för en cruising innan de fortsatte till Örebro. En dagstur på 23 mil.

När de kommer tillbaka till Stenungsund så har de avverkat nästan 124 mil med sin gamla bil, en engelsk AC (produktion 1901-1969).

Ralph köpte bilen i Österrike för tre år sedan. Den förra ägaren visste tyvärr inte så mycket om bilens historia.

Han har restaurerat motorn, en sexcylindrig på totalt två liter och med 80 hästkrafter.

Han visar en finess med bilen, de luftfyllda sätena. Från förarplatsen kan han reglera lufttrycket i dem, allt efter hur bekvämt de vill åka.