Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista chansen att rösta fram Västerås vardagshjälte 2020 – så väljer du din favorit

Artikel 4 av 7
Västerås vardagshjälte 2020
Visa alla artiklar

Många västeråsare nominerades – nu har fyra kandidater valts ut. Nu ligger den avgörande rösten hos er läsare. Det har blivit dags att rösta fram Västerås vardagshjälte 2020.

Anmäl text- och faktafel

Den person som tar hem titeln som årets vardagshjälte i Västerås kommer, bortsett från äran, att tilldelas 20 000 kronor. Priset delas ut den 26 juni.

Meningen med utmärkelsen är att uppmärksamma och uppmuntra de personer som gör skillnad.

– Vi vill inspirera västeråsarna att lyfta personer som står för civilkurage och personligt mod i vardagen. Vi vill premiera hjältemodiga insatser som bidrar till att göra vår stad Västerås till en ännu mer trygg, trevlig och vänlig stad. En stad att vara stolt över att leva i, säger Maria Fors, vd för Citysamverkan som sitter i juryn.

Det kan handla om allt från att att hjälpa enskilda individer till att på något annat sätt göra en god gärning för Västerås ur ett bredare perspektiv.

- Det känns fint att vi tillsammans med andra aktörer i Västerås och våra läsare kan hylla och lyfta fram vardagshjältar. Inte minst under coronakrisen har det gjorts många hjältemodiga insatser. Det märks också på de många nominerade vi har fått in från VLT:s läsare. Att lyfta fram vardagshjältar är alltid viktigt, säger Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT.

I år är dessa fyra personer nominerade:

Pia Ax Forslund, initiativtagare till ”Tanter som dansar” under Musikhjälpen.

Andreas Akterhag som räddade en man som hade fått hjärtstopp.

Kim Norman, initiativtagare till insamlingen Tillsammans för Västerås.

Roger Björkeland som ingrep vid en olycka på Erikslund.

– Bland de många bra förslag vi har fått in har vi i juryn valt ut just dessa fyra värdiga kandidater. Alla fyra har gjort insatser som verkligen sticker ut. De har svarat för olika insatser, men det som förenar dem är att de alla är sanna vardagshjältar, säger Daniel Nordström.

– Många läsare har valt att nominera vårdpersonal. Alla som jobbar inom vården är definitivt hjältar som är värda att hyllas varje dag. I juryn resonerade vi som så att just att det är kollektivet inom vården som ska hyllas. Därför valde vi ingen enskild kandidat från vården.

Årets vardagshjälte har delats ut i Västerås sedan 2009. Bland tidigare pristagare finns västeråsare som Elin Pira som på egen hand stoppade en gärningsman efter en stöld på Ica Gryta, Daniel Özer som anställt unga arbetslösa och Nils-Erik "Plog-Nisse" Hjelmer som ideellt plogar Mälarisen så att västeråsarna kan åka skridskor och kälke om vintrarna. Bisharah Bisharah utsågs till årets vardagshjälte 2018 efter sin insats under storbranden på Norra Gryta året innan och förra året fick Maria Ergül priset för sin kamp mot psykisk ohälsa.

Så gör du för att rösta

► Du röstar på vår sajt vlt.se/vardagshjalte och följer instruktionerna. Du kan också rösta i formuläret här nedan.

► Vi vill ha din röst senast den 25 juni.

► Priset delas ut den 26 juni.