Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista dagen på mordrättegången

(Uppdaterad 16.00) På onsdagsmorgonen inleddes sista dagen av rättegången mot den 16-årige pojke som åtalas för mord sedan en jämnårig flicka hittades död i Råbyskogen den 5 maj.

Liksom övriga dagar är dörrarna stängda för åhörare och massmedia av hänsyn till den åtalades låga ålder.

Liksom under de tidigare två förhandlingsdagarna sker säkerhetskontroll vid inpassering till tingsrätten. Inga som helst incidenter har hittills inträffat vid den säkerhetskontrollen, som genomförs av uniformerad polis.

Vid de så kallade slutpläderingarna som hålls senare kommer åklagare och försvarsadvokat att sammanfatta vad de anser talar för deras respektive ståndpunkter, och därefter yrka på den påföljd de anser att Västmanlands tingsrätt ska utdöma.

16-åringen är åtalad för mord, och har erkänt sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död. En liten sinnesundersökning, så kallad paragraf sju-undersökning, som genomförts innan rättegången har givit vid handen att han kan lida av en psykisk störning och att han led av den störningen även vid tillfället för brottet.

Åklagare och/eller försvarsadvokat kan hos tingsrätten yrka på att 16-åringen genomgår en mer omfattande sinnesundersökning. Det får i så fall rätten fatta beslut om efter slutpläderingarna.

Under onsdagen kommer också tingsrätten att avhandla ytterligare ett åtal mot den mordmisstänkte 16-åringen.

Det rör sig om misstankar att han tillsammans med en annan rånat en yngre pojke.

Rättegången hålls även under den åtalspunkten bakom stängda dörrar.

Vid 12.20-tiden tog rätten paus för lunch. Rätten återsamlas klockan 14.00 i eftermiddag. Den långa lunchpausen beror på att häktet behöver tid för att transportera den åtalade 16-åringen fram och tillbaka till häktet och ge honom tillräcklig lunchpaus.

Eftermiddagen ägnas åt slutpläderingar från åklagare, målsägandebiträde samt försvarsadvokat, samt genomgång av personalian, alltså en kortfattad berättelse om den misstänkte 16-åringens personliga förhållanden med mera.

Därefter kommer Västmanlands tingsrätt - rådman och nämndemän - att överlägga. Efter överläggningen finns flera alternativ, beroende på vad rätten kommer fram till. Alternativen är att avkunna dom direkt efter avslutad förhandling, meddela senare datum då dom kommer att meddelas, eller - om rätten finner den åtalade skyldig till brott och anser att det finns frågor om den misstänktes psykiska hälsa - besluta att den åtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

I det sistnämnda fallet kommer en sådan undersökning - som kan ta åtskilliga veckor - att ske, och först därefter kan rätten samlas för att fatta beslut om vilken påföljd som blir aktuell.

Åklagare och försvarsadvokat är överens om att den mordmisstänkte 16-åringen, om rätten anser honom skyldig, ska skickas på en omfattande rättspsykiatrisk undersökning.

- Resultaten av paragraf sju-undersökningen visade det, säger förundersökningsledaren, chefsåklagare Göran Kastlund.

Vid 15.30-tiden drog sig rätten tillbaka för enskild överläggning.

16-åringens advokat Bertil Josefsson framhåller att hans huvudman inte känner sig sjuk:

- Han känner sig inte sjuk på det sättet rätten menar. Men han har depressiva drag.

- Det har varit väldigt tungt för målsägandena. Det är bara den döda flickans pappa som varit med alla tre dagarna. Mamman och systern har varit med de första två dagarna, säger målsägandebiträdet advokat Marie Fredborg till vlt.se under onsdagseftermiddagen.

Vissa delar av rättegången har de anhöriga också valt att utebli från, exempelvis från obduktionsrapporten och då en film visades från tillfället då flickan hittades.