Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista folierullen tar slut i juni

I februari 1960 startade fabriken. Den 27 juni 2014 tystnar troligen maskinerna på Comital Skultuna AB. När VLT kom på besök var stämningen uppgiven.

I veckan fick de anställda på företaget besked om att ägarna inte skulle skjuta till mer pengar.

För operatören Lena Hesselgren betyder det att både hon och många som hon känner mister jobbet. Comital har nästan blivit en familjesak.

– Det var min farmor som hjälpte mig att få ett jobb här. Jag hade precis gått ut skolan. Här jobbade min sambo och här jobbar sambons pappa och morbror . . .

Hennes sambo har redan fått nytt jobb, men själv har hon inte börjat söka än.

– Nej, men det måste jag göra snart. Jag skulle klara av att pendla.

Fackordföranden Anders Johnsson har märkt av många olika reaktioner bland de anställda sedan nedläggningsbeskedet kom.

– Några vill liksom inte acceptera det som hänt. De hoppas fortfarande att något ska ske, att någon ny ägare ska komma in. Andra accepterar saken och några har till och med hunnit skaffa nya arbeten.

Tror du själv att det finns något hopp för fabriken?– Nej, det finns de som klamrar sig fast vid ett sista halmstrå, men det är i så fall ett ruttet halmstrå. Nu är det nog slut.

Själv har han bestämt sig för att jobba kvar på fabriken till sista dagen, även om han skulle ha ett annat arbete på gång.

– Det vill jag göra för mina arbetskamraters skull.

Det märktes att många av de anställda diskuterade sin och arbetsplatsens framtid. Stämningen vid arbetsborden var stoiskt lugn, men ändå dyster.

– Jag har jobbat här i många årtionden. Nu ska vi söka nya arbeten. En del har redan fått nya jobb, men de flesta har nog inte sökt än, sa valsverksoperatören Kjell Högback.

Hans kollega Göran Thord, som just satte fart på en aluminiumrulle, höll modet uppe:

– Det gäller att vara öppen, alla möjligheter finns för att man ska få ett nytt jobb. Det är så jag tänker.

Valsverksoperatören Thomas Molund säger att han inte alls blev överraskad över beskedet i veckan.

– Nej, det har ju inte gått så bra under senare år. Det visste vi allihop. När kronan är hög och euron låg så går det ännu sämre, men det är klart att det ändå känns dystert.

Även Thomas Molund har många års erfarenhet av fabriken.

– Jag kom hit efter lumpen.

En gång i tiden hade fabriken nästan 100 anställda, men sedan dess har nedskärningarna avlöst varandra.

– Men vi höll ut länge. Vi är ju trots allt det sista folievalsverket i Norden, säger Anders Johnsson med stolthet i rösten.