Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista minuten för studenten

Studenten kan bli en av de bästa dagarna i livet om man sköter den rätt. Här är tipsen du behöver.

För studenter

Färg-matcha. Du har lagt stora pengar på en fin mörk kostym eller en snygg vit klänning, allt för att se så bra ut som möjligt på din stora dag. Förstör det inte, snälla, genom att göra misstag nummer ett: Sätta på dig vita strumpor till dina svarta skor. Rosa trosor under vit klänning är heller ingen höjdare.

Sov. Visst har du all rätt att fira dina tolv år i skolan men att somna redan på förfesten under kvällen är inget bra sätt att njuta av din dag. Se till att få en tupplur under din mottagning. Lillebror kan underhålla farmor, det gör inget om du sover en stund.

Byt. Glöm inte att byta kläder på studentmottagningen innan du går ut på kvällen. Du må älska din fina studentklänning men varför riskera att klänningen (som i de flesta fall är vit) blir fläckig efter en kväll av extremt festande?

Nedkylt. Ta med en balja/hink med is och ställ på studentflaket. Perfekt att ha vatten och eventuell annan läskedryck i.

Plattfot. Dina 12-centimetersklackar är jättefina, det tycker du och det tycker alla dina vänner. Det kan dock vara så att folk som ser dig knäa runt av smärta redan efter en halvtimme inte delar din åsikt. Detta är din dag och frågan är om det kanske ändå inte är skönast att möta dagen iförd platta skor. Ballerina eller sandaler fungerar finfint!

Skippa värdesaker. För att njuta så mycket som möjligt av kvällens fest kan det vara smart att lämna värdesaker hemma i säkert förvar. Inget förstör stämningen som en stulen mobil. Om du har en smart phone lämna den hemma. Sätt i ditt SIM-kort i en gammal billig mobil i stället.

För föräldrar

Mata. Minns du hur du brukade mata din älskade son/dotter när han/hon var ett litet barn? I dag får du chansen igen! Din student kommer antagligen vara så uppspelt att det där med att äta glöms bort, vilket kanske inte är optimalt i kombination med det eventuella dryckes-intaget som förekommer denna dag. Ta med mat till utspringet!

Bestäm placering. Tusentals studenter har ännu fler anhöriga som alla kommer trängas i stan för att få syn på sin student i studentkortegen som går runt stan. Se till att ha kommit överens om exakt var ni ska stå så att studenten har möjlighet att ställa sig på rätt sida. Undvik populära platser som Vasagatan utanför H

Utmärk er. Alla som har varit på ett student-utspring vet hur mycket folk som trängs för att få en glimt av en viss student. Även om studentens namn står på studentskylten kan det vara svårt att hitta rätt då alla skyltar ser i princip likadana ut. Försök hitta ett sätt att utmärka er. Ett extra långt skaft på studentplakatet gör att er skylt syns lite bättre, en heliumballong gör det också lättare för studenten att leta sig fram. Eller be den längsta människan i sällskapet hålla upp en blomma.

Hämta rätt. Bestäm för guds skull inte att du ska plocka upp din student utanför skolan klockan 14.00, när studentkortegen är över. Troligtvis har många andra bestämt exakt samma sak. Bestäm plats något längre bort eller några minuter senare så slipper ni det värsta kaoset.

Ta bilder. Är du fotograf-pappan eller filmar-mamman är detta en självklarhet, men för er andra: Se till att dokumentera dagen. Inte enbart poserande bilder på studentmottagningen utan spontanbilder under utspringet, foton på folk som kramar om din son/dotter och liknande. Se till att någon tar familje- eller syskonfoton. Be gärna någon annan fota åt er under dagen.