Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista veckan på jobbet

I morgon, torsdag, är det sista dagen på jobbet för de flesta av de 69 uppsagda på verkstaden på Enics på Finnslätten i Västerås.

De flesta av de uppsagda 14 tjänstemännen slutar senare. Några har redan fått andra jobb.

– De har snott julen från oss, säger Medhi Nematbakhsh.

Medhi är ett av de så kallade undantagen. Trots 18 år på företaget har han och 6 till med lång anställningstid sagts upp efter att företaget och IF Metall kommit överens om en så kallad avtalsturlista med undantag från turordningen.

Vi träffar honom, Katrin Hagman och Jani Uutela i kylan utanför fabriken.

Katrin har jobbat här 4 år som operatör och senast koordinator och Jani 5 år som kretskortsbyggare.

Alla har de trivts med arbetsuppgifterna och framför allt den fina arbetsgemenskapen. Men sedan först den populäre platschefen slutade och beslutet kom om en sammanslagning med enheterna i Finland och Estland och flytt av verksamhet har rädslan brett ut sig tycker de.

Katrin och Jani har redan sökt massor av jobb och anmält sig hos bemanningsföretagen. Jani vill ha ett industrijobb igen.

– Det är det jag kan. Men nästan alla de jobben finns numera på bemanningsföretagen.

Katrin kan tänka sig allt, men vill gärna ha ansvar, vara någon form av teamledare.

Medhi har fått tre extra uppsägningsmånader. Han hoppas få arbetsbefrielse för att koncentrera sig på att försöka skapa sig ett nytt yrkesliv.

– Det värsta är att jag inte fått veta varför just jag får gå. Jag har gjort det mesta här och har en högskoleutbildning i elektronik från Iran.

– Jag har alltid sagt vad jag tycker och är inte en sådan som säger ”yes sir” och tror att det kan vara anledningen.

Susanne Malm, ordförande och Mats-Åke Selfors, vice ordförande, som förhandlat suckar.

– Man undrar ju ibland när företaget inte vill ha kvar personer som jobbat här i tjugo år.

Från början handlade det om 80 som skulle sägas upp och massor av undantag från turordningen.

– Det blev 69 med 7 undantag, som vi alla motsatte oss. De fick något extra i form av längre uppsägningstid.

– Vi tror inte vi kunnat åstadkomma något bättre. I slutänden är det ju arbetsgivaren som bestämmer. Alternativet är att försöka driva fallen till Arbetsdomstolen och då brukar ersättningen motsvara ungefär det vi förhandlat fram.

Det står en stor kartong med ryggsäckar i den lilla fackexpeditionen.

Det är fackets julklapp till medlemmarna. Enics drog in julklappen av ekonomiska skäl i år.

Också på tjänstemannasidan blev det en avtalsturlista med vissa avsteg från turordningen för Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Någon av dem som får gå har jobbat mycket länge på företaget.

– Från början handlade det om betydligt fler så vi är ändå ganska nöjda, säger Krister Hallin, facklig företrädare för Unionen.

Bakgrund

I augusti varslade Enics, kontraktstillverkare för elektronik, 100 anställda, varav 80 kollektivanställda och 20 tjänstemän om uppsägning. Ett 40-tal kontraktsanställda fick sluta.

Produktion flyttas till företagets fabriker i Estland, Kina och Slovakien.

Efter förhandlingar blev det förlängd uppsägningstid och pensionslösningar för en del anställda. 69 sas upp på kollektivsidan och 14 på tjänstemannasidan. Det blir runt 230 tjänster kvar.