Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sitter du här i cirkeln?

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Äldsta och största bildningsförbundet fyller 100 år.

I Västerås ABF-värld är Hasse Berg en kändis.

Han var bland annat med och startade Växhuset. ”Det har varit ett jävla spännande liv”, berättar den aktive pensionären.

I de moderna lokalerna i Culturen står en sliten träsoffa och vittnar om Västerås folkbildande förbunds historia. ”Inventarier från Arosgårdens första möblering 1918”, visar en skylt. Eldsjälen Hasse Berg är en del av denna berättelse.

ABF-veteranen Hasse dyker upp i korridoren med mobilsnäcka i örat och rör sig vant mellan kollegornas kontor för att avhandla diverse ämnen. Sedan 2007 är han pensionär men långt från pensionerad.

Ett samtal med honom är en nostalgisk djupdykning i Västerås ABF historia med otaliga projekt, involverade personer och anekdoter.

Som 35-åring blev han 1976, efter att bland annat ha byggt skolbänkar i Etiopien, ansvarig för ABF Västerås kulturverksamhet i lokalerna på Arosgården.

– Jag var en byggare i botten och ingen inbiten kulturmänniska. Det tog ett tag innan jag blev varm i kläderna, avslöjar han.

Då var ABF annorlunda mot idag – den fackliga och politiska verksamheten var störst och det rådde enligt Hasse en liten kamp mellan kulturella och politiska intressen. Idag menar han att föreläsnings- och kursverksamheten har ökat medan den fackliga verksamheten och intresset för studiecirklar har minskat.

– Folk har inte tid på samma sätt, säger han.

Hasse har ett dokument med sig som han fick när han gick i pension. Det är täckt av logotyper för olika projekt han varit delaktig i. Han berättar att han var med och startade Växhuset, Närradion och med Västmanlands version av Musik Direkt som fångar upp talanger över hela landet, i Västmanland.

Under Hasses tid på ABF lanserades, med stöd av Länsstyrelsen, Arosdöttrarna som med utbildning på det egna hemspråket underlättar kvinnors integration, oavsett ursprung, i samhället. Projektet Media mot hedersvåld lärde ut mediaskapande och lyfte den känsliga frågan under mitten av 90-talet då den ännu inte riktigt nått det offentliga rummet. Hasse tycker att Västerås bildningsförbund har varit duktiga på nytänkande utan att göra avkall på ABF:s ursprungliga syfte.

– Grundidén är att ställa upp för människor som har det sämre förspänt. ABF kommer att behövas och behövs, säger han.