Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sixten från Grytaborg minns rörmokarens dotter

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Sixten Thunström, 72, ser sig omkring där vi står i korsningen
Grytaborgsvägen-Stigbergsgatan. Inget är sig likt sedan han kom hit en vårdag 1945. Enda spåren efter Grytaborgs gård är några äppelträd. Men minnet av rörmokarens söta dotter, familjens sju hästar och turerna med brorsans lättviktare är levande.

- Visst var det knapert första tiden på Skiljebo. Mor köpte mig ett blåställ i Konsumbutiken som låg längre ned på Grytaborgsvägen, och de kläderna hade jag dagligen. Ända tills de var helt utslitna.

Det var Sixtens bror Sven som hyrde Grytaborgs gård. Sven lät sedan sina föräldrar och några av syskonen flytta in på gården där han startade ett häståkeri.

Fadern Johan Alfred Thunström hade 14 barn i två äktenskap. Första hustrun dog i barnsäng då han var torpare på Ingeberga gård i Tortuna.

Alla barn utom Linnea fick namn som började på S. Alla bodde inte hemma samtidigt, men nog var det trångt i huset på Grytaborg, minns Sixten Thunström:

- Vi var nog tio, elva personer i kåken. Far och mor, några av syskonen och några åkardrängar. Vi hade tre rum och kök nere och två rum på övervåningen.

Efter att ha arbetat som springpojke ett par år vid handelsträdgården på Sommarro, vid Pilgatan, började Sixten i broderns häståkeri i slutet av 1940-talet.

- Då hade vi mycket jobb med vatten- och avloppsledningarna på Skiljebo.

Gårdens ekonomibyggnader låg utmed Stigbergsgatan. Ned mot Ekevägen låg det gamla slakteriet och ett hönshus och söder om Stigbergsgatan stallet där familjen hade sina sju hästar.

- På den tiden fanns det en kiosk på Granstigen. Där brukade jag och min bror Sigurd spela hockey under gatlyktan.

Familjen Thunström hade också några åkerlappar där Skogsfjällsstigen nu går. Där odlade de lite säd och potatis. I liten skala för husbehov. Sixten Thunström flyttade från Grytaborgs gård 1963. Några år senare revs husen och marken styckades upp i egnahemstomter.