Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJ:s månadskort spränger 3000-kronorsvallen

Månadskorten för tåg mellan Västerås och Stockholm spränger 3000-kronorsvallen när SJ höjer priserna den 12 december.

SJ kallar det för en justering av priserna på periodkorten för 30 dagars obegränsat resande – och det beror på att priserna på vissa relationer kring Mälardalen sänks.

Men för de vanligaste pendlingssträckorna till och från Västerås – till Stockholm, Eskilstuna och Örebro – höjs priserna, se faktaruta här intill. Observera att även priset för kort med länstrafiktillägg höjs.

Från 12 december kostar ett månadskort 3059 kronor, en höjning med 140 kronor, alltså knappt fem procent dyrare än dagens 2919 kronor.

Tidigare i år höjde SJ priserna på enkelbiljetter och 10-biljetter. Samtidigt aviserade man färre tåg mellan Stockholm och Västerås och omvänt. Vilket redan då ledde till storm bland pendlarna som undrade varför man ska så att säga behöva betala ”mer för mindre”.

– Det är lite trist att behöva komma med sådana här besked samtidigt, säger Johan Wadman, chef för SJ:s regionaltrafik. Prishöjningarna är nödvändiga för att kompensera SJ för stigande omkostnader i form av personalkostnader, banavgifter och allmänt höjt kostnadsläge.

– Det var ganska länge sedan vi höjde månadskorten och därför blir höjningen kännbar nu, säger Johan Wadman.

Och det är inte säkert att nästa prishöjning är så avlägsen, varnar Johan Wadman:

– Det beror på konjunkturen som vi inte vet närmare om just nu. Det kan bli så att vi måste genomföra höjningar redan under 2012.