Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Själva sakfrågan om olovlig frånvaro i betygen ter sig dock som ”mycket väsen för lite ull”.

När skolan ändå åläggs att kontakta föräldrarna vid varje olovlig frånvaro blir uppgifter om skolk i betyget som att använda både hängslen och livrem.

Utbildningsminister Jan Björklund är en mästare i att få publicitet gång på gång för samma förslag. I går var det dags igen. Stort buller om ett regeringsförslag om att grund- och gymnasieskolor ska åläggas att skriva in olovlig frånvaro i alla betyg utom slutbetyget.

Det är dock ingen ny åsikt utan något Jan Björklund länge har drivit och fått med sig regeringen. Det nya är att regeringen har bestämt sig för att inte lyssna på remissinstanserna. Skolverket, Skolinspektionen, Barnombudsmannen (BO) och Sveriges elevråd var emot att skriva in skolk i betygen. Elevrådet menar att betyg handlar om kunskap och inte om närvaro på lektioner.

Skolverket och Skolinspektionen har mer praktiska invändningar och menar att olovlig frånvaro kan vara svår att definiera i praktiken. Det kan därför ta tid från annat skolarbete att avgöra vad som verkligen bör betecknas som skolk och finnas med i betygen. En mobbad elev kan skolka för att undvika kränkningar – skall frånvaron ändå betraktas som ogiltig?

Det kan anas att BO Fredrik Malmberg var aktiv i Folkpartiet under den nu så bespottade ”snällismens” tid. Han varnar för att skolknoteringar kan undergräva en redan utsatt elevs självkänsla ännu mer. Men sådana argument kan och har använts mot alla redovisning av resultat, som tidigare betyg. Det är inte förvånande att de synpunkterna inte vinner gehör hos ”kravliberalen” Björklund, som hellre talar om ”att ställa krav är att bry sig om”.

Miljöpartiet går kraftigt emot skolk i betygen och talar om ”flum” och brist på forskning bakom förslaget. Även Socialdemokraternas nye ledare Håkan Juholt är emot, trots att partiet så sent som i höstas inte sade sig ha något emot skolk i terminsbetygen. Så Björklund har nog politiskt uppnått sitt syfte. Han brukar tjäna på politiska bråk där motsidan kan beskyllas för att värna en kravlös flumskola.

Själva sakfrågan ter sig dock som ”mycket väsen för lite ull”. Inte heller regeringen vill skriva in ogiltig frånvaro i slut betyget, som är det enda dokument fler än den närmaste familjekretsen ser. Menade man verkligen allvar med allt tal om hur farligt skolk är vore det naturligt att också skriva in olovlig frånvaro i slutbetyget. Men inte heller regeringen tycks mena att skolk är så allvarligt att det ska påverka chanserna senare i livet.

Regeringen säger i sitt pressmeddelande att skolk i betyget ska kombineras med andra åtgärder. Från och med 1 juli ska rektor enligt den nya skollagen se till att föräldrarna (eller andra vårdnadshavare) får reda på olovlig frånvaro samma dag den sker. Det låter betydligt mer långtgående och ambitiöst än att i efterhand skriva in skolk i betygen.

Här finns dock samma tolkningsproblem som när det gäller betygen. Ska rektorn meddela varje dag eleven kommer för sent till lektionerna och hur ska olovlig tolkas?

Kommer rapporteringen hem att fungera, och vi får väl utgå ifrån att lagar ska kunna följas, ter sig skoluppgifterna i betygen som onödiga. Vårdnadshavarna är då redan fullt underrättade om ogiltig frånvaro. Det är svårt att se att uppgifter på betygen, så länge de inte finns med på slutbetyget, skulle vara till nackdel för eleven. Förslaget ter sig då som en överloppsgärning för att plocka politiska poäng.