Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjätte festivalen blir Armands sista

På tisdag drar dansfestival Västmanland i gång, och länet fylls med dans i två veckor. Men för festivalgeneral Armand Gutheim blir årets arrangemang det sista.

– Jag känner att det är dags att gå vidare. Nu har jag byggt upp en form här och det känns som att jag har gjort det jag har kunnat, säger han.

Armand Gutheim har chefat över dansfestivalen i tio år. Ett av målen har varit att få Västmanlands lokala aktörer att skapa ny dans.

– När jag kom hit var det kanske en eller två dansföreställningar i Västerås per år. Sedan dess har det hänt mycket, säger Armand Gutheim.

Under årets festival presenteras flera lokala eller delvis lokala bidrag. Bland annat dansar Anette Sundell-Liljedahl en tolkning av psaltarpsalmer i Bäckbykyrkan.

Man kommer att kunna se dansföreställningar i Hallstahammar, Västerås och Norberg och på så olika platser som Wenströmska gymnasiets aula, Konserthuset och Hjärtpunkt Skiljebo.

– Det är kul att lyfta fram hur dansen blir på olika spelplatser. Man har helt olika förväntningar om man ser något på konstmuseet jämfört med om det är på konserthuset, säger Armand Gutheim.

Breakdancegruppen Freestyle Phanatix inviger festivalen på Konserthuset tisdag den 15 mars. Sedan sker filmvisningar och föreställningar varje dag – evenemang som riktar sig mot alla, från spädbarn till pensionärer. Hela programmet finns på www.dans-festivalen.se.

Festivalen avslutas den 29 mars på Västerås konserthus med den franske hiphopdansaren Hamid Ben Mahi. Efter det upphör Armands samarbete med Västmanlands-musiken. Framtiden för dansfestivalen är oklar.

– Det är klart jag känner en viss oro för vad som ska hända med dansen nu när jag slutar. Jag hoppas att det inte bara ska rinna ut i sanden, säger Armand Gutheim.