Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöberg vill hjälpa andra

Skam- och skuldkänslor hindrar ofta barn från att bryta med någon som utsätter dem för övergrepp.
Nu hoppas Patrik Sjöberg att hans berättelse ska hjälpa andra.

– Vi är ju offer, utsatta för en pervers människa. Men så tänker man inte riktigt när man är i den åldern.

Det börjar ofta som något positivt. En vuxen som bryr sig och lyssnar.

Därför är det när övergreppen väl börjar oerhört svårt för barn att bryta med förövaren, enligt forskare och psykologer som TT talat med.

– Det handlar ofta om en väldigt lång uppbyggnadsfas och att det från början faktiskt är en kontakt som ur barnets perspektiv är bara bra, säger Åsa Landberg, psykolog som arbetar för Rädda Barnen.

– Just för barn som har byggt upp ett beroende och fått väldigt mycket gott utav den vuxne också kan det vara oerhört svårt att bryta, att barnen känner att de riskerar att förlora även det.

Valde offer enkeltSå var det för Patrik Sjöberg med tränaren och styvpappan Viljo Nousiainen. När vänskapen övergick i sexuella övergrepp kunde Sjöberg inte värja sig, trots att han kände stort obehag.

Samtidigt var Nousiainen geniförklarad som tränare och många av de utsatta stannade kvar i hans träningsgrupp även efter det att övergreppen slutat.

– Det är ju genomgående, alla han har tränat säger samma sak, det var den högsta önskan att få träna med Viljo. Alla de här som han har utnyttjat var ju killar som kom från halvtrasiga hem, som kanske bara hade en förälder hemma, säger Sjöberg.

– Han valde ut sina offer väldigt enkelt. Förklarade att de var väldigt stora talanger och bara de gjorde som han visade så skulle de bli jättebra.

Stort mörkertalI boken berättar Sjöberg och Christian Skaar Thomassen, en annan utsatt, om övergrepp från Nousiainen. På onsdagskvällen klev även tränaren Yannick Tregaro fram med sin berättelse.

Deras berättelser om skuldkänslor är typiska och ligger bakom att många brott av den här typen aldrig blir kända, menar forskarna.

– Man uppskattar att det handlar om ett större mörkertal än för till exempel fysisk misshandel, just beroende på att det är så svårt att berätta, att man tror att man själv bär skuld – vilket man självklart inte har, säger Karin Johansson, som är utredare på Bris.

– Det här med skuld och skam kommer som ett brev på posten. Det är viktigt att säga att det alltid är den vuxnes ansvar, oavsett vad barnet själv har gjort.

Både hon och Åsa Landberg tror att Patrik Sjöbergs och de andras berättelse kan hjälpa andra att berätta om sina övergrepp.

Ha bättre kollSjöberg berättar också att en stor del av anledningen till att han nu väljer att avslöja övergreppen är att han vill stödja andra som blivit utsatta. Höjdhopparen hoppas dessutom att hans berättelse ska få föräldrar att engagera sig mer i sina barns fritid och få upp ögonen för varningssignalerna.

– Man kanske ska vara lite mer vaksam. Som med Viljo, som hade alla tv-spel, godis, glass, grejer för småungar hemma i lägenheten. Det var som en fritidsgård, säger Sjöberg till TT.

– Nu ska jag inte måla fan på väggen, men man kanske ska ha lite bättre koll på vad ungarna gör på sin fritid. De ska fan inte hänga hemma hos en gubbe som Viljo. Det är inte okej.

Jens Bornemann/TT