Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjörök vanligt under sensommaren

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Dimslöjor som stiger från vattendrag kallas sjörök.

Annons

Under klara och lite kyliga mornar under sensommaren och hösten kan man ofta blicka ut över sjöar och tjärnar och se hur det stiger upp dimslöjor ur vattnet, det ser ut som att vattnet ryker. Passande nog kallas fenomenet för sjörök och uppstår då luften i de lägsta skikten över land avkyls kraftigt under klara nätter.

Den här kalla, tunga luften kan då rinna ner för sluttningarna mot närliggande sjöar. Närmast den betydligt varmare vattenytan värms luften upp till ungefär samma temperatur som vattnet och den plockar också upp mycket vattenånga från sjön. Den uppvärmda och nu fuktiga luften stiger samtidigt som den avkyls genom omblandning med den kallare omgivande luften och vattenångan kondenserar då till små vattendroppar varpå sjörök bildas.

På grund av de vertikala rörelserna får dimman ett ganska ojämnt och rörligt utseende. Sjöröken startar vanligtvis någon meter ovanför vattenytan och når ofta upp till omkring tio meter. Vid sträng kyla under vintern kan sjörök också förekomma men består då av iskristaller och brukar då istället kallas frost- eller isdimma.