Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju högskolestudenter frias från misstankar om fusk– en student fälls

Åtta studenter på Mälardalens högskola var anmälda till disciplinnämndens senaste sammanträde. En student stängs nu av i sex veckor från sina studier medan de övriga sju frias från fuskmisstankar.

Högskolans disciplinnämnd hade fyra ärenden på bordet vid sitt möte på onsdagen. Sammanlagt handlar det om åtta studenter.

Det ovanliga denna gång var att fler studenter friades än fälldes. Inte mindre än sju av dem friades från misstankar.

Två män var anmälda i två fall. I det ena fallet misstänktes de för otillåtet samarbete på en tenta, något som nämnden inte ansåg klarlagt.

Det andra fallet omfattade förutom de två männen även två kvinnor och en annan man. Gruppen misstänktes ha plagierat meningar och stycken på en inlämningsuppgift.

De försvarade sig med att de inte hade förstått att de var tvungna att hänvisa till källorna även i löpande text. En förklaring som nämnden bedömde som trolig.

Det tredje fallet handlade om två kvinnor som misstänktes för fusk med en individuell skriftlig tenta. I deras svar fanns textdelar som liknade varandra i "hög grad".

Studenterna förklarade att de hade studerat tillsammans inför tentan. Nämnden bedömde det som "inte helt osannolikt" och friade därför de två kvinnorna.

I det fjärde fallet fällde disciplinnämnden en kvinna i 40-årsåldern för att ha plagierat på en individuell skriftlig tenta. Hennes svar innehöll såväl textdelar som i hög grad liknade och på sina håll var identiska med andra källor. Kvinnan stängs av i sex veckor från sina studier.

Mälardalens högskola har hittills i år stängt av 54 av sina studenter från studier. Det är betydligt fler än under hela förra året då totalt 38 studenter blev avstängda.

Läs även:

Tre studenter dömda för fusk med samma uppgift

För Plus-kunder: MDH-forskning kan öka vinsten för Mälarenergi– och förbättra miljön

För Plus-kunder: Forskning om hur folk mår och beter sig i trafiken ska minska olycksriskerna