Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukas pengar går till friska rika

Pengar avsedda för sjuka omdirigeras till välmående rika – trots att de flesta vill ha ett mer medmänskligt samhälle.

I Almedalen sade statsminister Fredrik Reinfeldt stolt att hundratusentals som tidigare haft ersättning från sjukförsäkringen nu är på arbetsförmedlingen.

Reinfeldt har dock aldrig sagt att det skulle finnas en arbetsmarknad för sjuka. Därmed borde även han och övriga regeringen inse att långvarigt sjuka till sist hamnar i arbetsförmedlingens Fas 3, den slutliga förnedringen.

Fas 3 innebär en mycket utsatt situation för de arbetssökande och ett dubbelt bidragssystem, med välavlönade hemligstämplade ”anordnare”.

Sjuka människor som behöver vård och rehabilitering utsätts för en skoningslös så kallad ”arbetslinje”, medan unga människor som har hela livet framför sig svekfullt överges.

För många sjuka är det omöjligt att ta sig ut från förnedrande tvångsförvaring på arbetsförmedling eller socialtjänst. Det kan upplevas som att den som blir långvarigt sjuk ska bestraffas, samtidigt som grova skattebrottslingar nu släpps ut från fängelser.

Av sjukförsäkringen går årligen flera miljarder tillbaka till statskassan! Pengar avsedda för sjuka kan alltså i stället spenderas på jobbskatteavdrag som bedömts inte ha gett några nya jobb, till rut-bidrag, rot-bidrag och sänkt krogmoms.

Stefan Svallfors, professor i sociologi vid Umeå universitet, har under 25 år forskat om svenskarnas syn på välfärden. Åren 2002–2010 ökade stödet för att välfärden ska vara solidariskt skattefinansierad. Fler vill själva bidra mer. Fler tror att ”fusket” inom socialförsäkringarna inte är så omfattande som det påstås.

Skattefusk/skatteflykt är hundratals miljarder mer omfattande än ”fusket” inom sjukförsäkringen. Trots detta är Skatteverkets attityd att alla vill göra rätt för sig, men det kan bli fel ibland.

Försäkringskassans utgångspunkt har däremot blivit att långvarigt sjuka är potentiella fuskare.

Felaktiga utbetalningar till långvarigt sjuka drivs in skoningslöst – trots att det har visat sig att Försäkringskassan själv orsakar hälften av alla felaktiga utbetalningar.

De felaktiga utbetalningarna i halvmiljonklassen till SJ:s styrelseordförande Jan Sundling när han tjänstgjorde på regeringskansliet, har man däremot överseende med.

Sundling behöver inte betala tillbaka trots att de de dubbla utbetalningarna orsakades av honom själv och regeringen. Det räcker att finansdepartementet säger ”Vi har brustit och vi beklagar”.

Varför dessa skillnader i attityd och behandling av medborgarna?

Reinfeldt skrev i sin bok ”Det sovande folket” som kom ut 1998 att det är okej att sjuka och arbetslösa lever på svältgränsen. Han har ännu inte sagt att han menar något annat och samhällsutvecklingen de senaste åren visar att han fortfarande står för samma människosyn.

Ett samhälle som bygger på en fiktiv valfrihet utan solidariskt stöd till dem som hamnar i utsatthet, innebär att de som fråntas möjligheten att välja och inte orkar hävda sin rätt riskerar att hamna i ett totalt och permanent utanförskap.

Den fria marknadens diktatur eliminerar den svenska modellen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel