Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdom dödar hela bisamhällen

Ett utbrott av den allvarliga bisjukdomen Amerikansk yngelröta har konstaterats i Västmanland. Sjukdomen är mycket smittsam och biodlare kontaktas nu för att få stopp på spridningen.

Annons

Amerikansk yngelröta är en bisjukdom som drabbar ynglen i ett bisamhälle. Bisamhällen som drabbas av sjukdomen är dömda att gå under, menar bitillsynsmannen Arne Rohback.

– Eftersom ynglen dör av sjukdomen så kan samhället aldrig utvecklas. Och allt eftersom de äldre bina försvinner så utplånas till sist samhället, säger han.

Amerikansk yngelröta är en sjukdom som funnits i hundratals år och som är svår att stoppa. Bakteriernas sporer kan överleva i uppemot 70-80 år.

– Det är hopplöst. Det störta problemet är att det finns många biodlare som inte är med i biodlarföreningen och de når vi inte för att varna om smittan som sprids, säger Arne Rohback.

Lena Nilsson är biodlare i Västerås. Hon är orolig för att den Amerikanska yngel- rötan ska drabba hennes bisamhällen.

– Det är ju så fruktansvärt svårt att bli av med. Drabbas man blir man smittförklarad i många år framöver. Sporerna överlever hetta, kyla och torka. Det enda man kan göra om man drabbas är att bränna det samhälle som drabbats. Och då försvinner ju flera år av arbete.