Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukdom hotar brandskogen – stor del av nysådda träden är drabbade

 
Stora skogsbranden i Västmanland
Visa alla artiklar

De nyplanterade träden i brandområdet har drabbats av Knäckesjukan.

År 2014 brann ett skogsområde lika stort som 25 000 fotbollsplaner i Västmanland– det blev den största skogsbranden i Sverige i modern tid. Sedan dess har nästan 3 000 hektar återplanterats eller såtts med nya träd, främst tall.

Nu har skogsägarna ställts inför ett nytt hot. De nya träden har nämligen drabbats av svamp. Enligt SVT Västmanland rör det sig om en svamp som orsakar Knäckesjukan och kan ge skador på både toppskottet och på sidoskotten.

Göran Hagerfors, senior advisor på Skogsstyrelsen, säger till SVT att 40 procent av tallplantorna på en yta de undersökt hade skador. På en annan yta med sådd från frön hade hela 90 procent av plantorna skador.

Läs också: Tre år sedan den stora skogsbranden: Så här ser det ut nu

Fakta:

Knäckesjukan orsakas av rotsvampen Melampsora populnea och kan ha stor betydelse i plantskolor och i nyplanteringar av tall. Unga plantor kan dö av angreppet. Sjukdomen motverkas genom att man håller fritt från asp i närheten eftersom sommar- och vintersporstadierna av Melampsora populnea utvecklas på aspbladen.

Källa: NE