Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusmat från Västerås impopulär

Tråkigt upplagd och oaptitlig. På Akademiska sjukhuset i Uppsala tycker man att maten har blivit sämre sedan sjukhuset började köpa färdiglagad mat från Centrallasarettet i Västerås.

Sedan i januari äter patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala mat som tillagas i det nya storköket på Cent-rallasarettet i Västerås.

Men bara 40 procent av avdelningarna på Akademi-ka sjukhuset anser att de fullt ut får den kost som de har beställt.

Tidigare, när maten lagades på plats i Uppsala, var den siffran 80 procent. Det visar en enkätundersökning som landstingsservice i Uppsala län har gjort.

Det är främst avdelnings-chefer som har svarat på enkäten men det finns även en avdelning med kommentarer från patienter. Flera tycker att den Västerås-lagade maten är tråkigt upplagd, saknar smak och ser oaptitlig ut.

–När maten kommer till Uppsala är den perfekt, säger Björn Norell (m) från Landstinget Västmanland, ord-förande i kostnämnden.

Kostnämnden är en gemensam nämnd med ledamöter från Landstinget i Uppsala län och Landstinget Västmanland. Nämnden ansvarar för all tillagning och distri-bution av sjukhusmat, från råvara till servering, i båda länen.

Björn Norell hävdar att någonting händer med mat-en från att den anländer till Uppsala till att den serveras på avdelningarna.

Maten portioneras och värms upp i ett mottagningskök, som också lyder under kostnämnden, och körs sedan till avdelningarna.

– Vi tror att det är problem med matvagnarna, att temperaturen är ojämn, vilket påverkar maten. I Västerås värms maten upp direkt på avdelningarna och här har vi inte haft några klagomål på maten.

De som svarat på enkäten tycker även att kontakten med köket har försämrats och att återkopplingen från köket är sämre än tidigare.

–Det beror på att vi inte hade någon platschef när undersökningen gjordes. Nu har vi det och kommunikationen fungerar mycket bättre, säger Björn Norell.

Kristina Lönn, kostchef vid köket i Centrallasarettet, vill inte kommentera undersökningen men säger att de jobbar med ett åtgärdspaket som ska presenteras för politikerna i kostnämnden i slutet av nästa vecka.

–Vi är mycket bekymrade över att det uppenbarligen inte fungerar fullt ut i alla led och vi kommer att gå till botten med detta, säger Björn Norell.