Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterska mister legitimationen efter "gravt alkoholmissbruk"

En legitimerad sjuksköterska från Västerås mister sin yrkeslegitimation efter beslut i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Sjuksköterskan anmäldes till ansvarsnämnden av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Detta sedan dåvarande arbetsgivaren anmält saken till IVO i slutet av 2016 sedan sjuksköterskan uppvisat "ett gravt alkoholmissbruk som troligen var kombinerat med tabletter".

Sjuksköterskan hade enligt arbetsgivaren en mycket hög frånvaro från arbetet, och svårt att klara rutiner under närvaron på arbetet.

På senare år har sjuksköterskan dömts i allmän domstol två gånger, dels för grovt rattfylleri med över 1,5 promille alkohol i kroppen, dels för olaga hot mot en närstående.

Under flera år har hjälp- och behandlingsåtgärder mot sjuksköterskans alkoholmissbruk satts in, men det har inte hjälpt.

Enligt sjuksköterskan började missbruket av främst vin i samband med magsmärtor.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd finner att sjuksköterskan "trots en hög och strukturerad omhändertagandenivå har missbrukat under pågående behandling. Försök till arbetsrehabilitering har inte fungerat."

Enligt ansvarsnämnden är det uppenbart att sjuksköterskan saknar insikt i sin livssituation och beroendeproblematik och vill inte eller saknar förmåga att samverka vid behandling som syftar till att stabilisera situationen.

Ansvarsnämnden anser att det inte finns några utsikter för att en bibehållen legitimation med prövotid skulle kunna leda till en förbättring. Eftersom sjuksköterskans "beroendesjukdom är en allvarlig fara för patientsäkerheten" återkallas legitimationen.