Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterska rådde fel – 23-årig kvinna var nära att dö

En sjuksköterska vid Sjukvårdsrådgivningen i Västerås gav rådet till en flicka att inte uppsöka akuten, trots att symptomen tydde på ett livshotande tillstånd. Nu får sjuksköterskan en varning.

I september förra året ringde mamman till den 23-åriga kvinnan till Sjukvårdsrådgivningen (SVR) vid Centrallasarettet i Västerås. Hon befarade att sin dotter var på väg att få diabetes då hennes blodsockervärden var väldigt höga.

Men sjuksköterskan som svarade på SRV rådde mamman att stanna hemma med dottern och istället uppsöka en familjeläkarmottagning dagen efter.

I beslutet från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beskriver mamman hur hon misstror rådet och bestämmer sig för att ringa ännu en gång och sedan åka in till sjukhuset. Då får hon prata med en annan sköterska som rekommenderar att de ska åka in till akuten direkt.

Väl på sjukhuset fick 23-åringen ligga på hjärtintensiven och enligt uppgift ansåg personalen på sjukhuset att det var nära att det kunde ha slutat i tragedi. Mamman anmälde sjuksköterskan efter händelse och HSAN fattade beslut om att ge sjuksköterskan en varning.

När HSAN beslutar om att ge en varning som i det här fallet är det ett klart fel som har begåtts.

-Med de symptom som fanns så borde sjuksköterskan uppfattat att det var brådskande. När det gäller debutdiabetes så kan händelseförloppet vara väldigt snabbt och därför tog nämnden det här beslutet, säger Margareta Parkstam, chefsdistriktssköterska i Uppsala och föredragande i ärendet för HSAN.