Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskor: Stora utmaningar väntar oss

Den medicinska vetenskapen har utvecklats under flera tusen år och har genomgått en fascinerande utveckling, som bland annat har resulterat i att vi i dag har en mycket hög teknologisk sjukvård.

Sjuksköterskans eget kunskapsområde, omvårdnadsvetenskap, har färre år på nacken men har efter drygt 30 års svensk utveckling, snart sprängt vallen med 1 000 disputerade sjuksköterskor i Sverige. Informations- och kommunikationsteknologin är endast i början av sin utveckling och kommer att ställa stora krav på sjukvården i framtiden.

En människa är mer än en bruten arm, en brusten blindtarm eller en psykisk sjukdom. Som sjuksköterska ska vi se en hel människa och möta henne utifrån hennes villkor. Utvecklingen inom vård och omsorg leder till ökade krav på sjuksköterskans kompetens. Kompetensen innebär bland annat att sjuksköterskan är expert på att få människor att leva ett fullgott liv trots sjukdomar eller skador samt få en värdig död. Vi kan i dag vara ledare för det patientnära omvårdnadsarbetet, vi kan ställa de rätta forskningsfrågorna och vi kan vara med och utforma en vård som stödjer patienten i att klara av att leva det liv som han eller hon vill.

Som sjuksköterskor vill vi utveckla vården som sker i hemmet eller i patientens när-område, via vårdcentraler eller mobila en-heter. Vården ska inte vara koncentrerad till en byggnad. I dag utförs behandling av svåra sjukdomar, såsom avancerade cytostatika- och antibiotikabehandlingar i patientens hem. Det är sjuksköterskor som håller i dessa behandlingar. Vi ser samma utveckling inom äldreomsorgen, allt fler väljer att bo hemma och då få vården i livets slut i hemmet.

Framtiden ställer stora krav på sjuksköterskorna. Antalet äldre ökar och allt fler äldre har en god hälsa. Samtidigt ökar gruppen multisjuka äldre som kräver avancerad vård och behandling. Vi ser även att vård och omvårdnad på distans ökar och är växande forsknings- och utvecklingsområden. En positiv utveckling är att patienter och närstående blir mer och mer välinformerade, de kan vara med och fatta beslut om sin egen vård i större utsträckning. Men det ökar också förväntningar på sjuksköterskans insatser, det krävs en gedigen utbildning, bred erfarenhet och hög kompetens för att klara av att möta framtidens patienter.

Utmaningarna för sjuksköterskorna i både offentliga och privata verksamheter är stora. Vi har kunskap, vi är beredda att arbeta hårt för att upprätthålla och förbättra verksamheten. Men det måste också finnas ett intresse från arbetsgivarsidan att motivera de västmanländska ungdomarna att välja sjuk-sköterskeprofessionen som sitt framtida yrke och att de vill vara verksamma i Västmanlands offentliga och privata verksamheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel