Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukskrivningar ner med en tredjedel

Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord besökte kontoret i Västerås i går och i samband med det hölls en pressträff där senaste sjukskrivningsstatistiken presenterades.

Den visar, föga överraskande, att sjukskrivningarna minskade när reglerna skärptes. Svenskarna har nu en sjukfrånvaro i nivå med jämförbara europeiska länder: cirka 2,3 procent av arbetskraften.

Områdeschefen Ingrid Strandman redogjorde för lokala siffror. Länet utmärker sig inte: sjukskrivningskostnaderna har minskat med en tredjedel sedan 2004.

Stig Orustfjord menade att förklaringen inte är att Försäkringskassan nekar sjuka ersättning. I stället är det en följd av bättre samarbete mellan Försäkringskassan och sjukvården. Det har minskat kötiderna, vilket gör att sjuka kan komma tillbaka snabbare, menade han.

Försäkringskassan informerade också om att man numera finns på Facebook.

Magnus Östin