Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukskrivningar och oro – orkestern mår dåligt

Sveriges Yrkesmusikerförbund kräver att en löntagarkonsult granskar Västmanlandsmusiken.

Sjukskrivningar och oro skakar Västerås sinfonietta. Musikerna saknar förtroende för sin direktör och är övertygade om att Dag Celsing vill göra sig av med dem, underskott eller inte.

– En extremt dålig arbetsmiljö råder. Folk har ont i magen av oro och sjukskrivningarna ökar, säger Jonas Nyberg på SYMF, Sveriges Yrkesmusikerförbund.

– Vi får hoppas att positionerna inte är helt låsta. Sinfoniettan får inte hållas utanför nu när man ska arbeta för att försöka lösa Västmanlandsmusikens problem, tillägger denne.

Celsing själv förnekar att han vill göra sig av med orkestern.

– Inte alls. Sinfoniettan kommer att vara kvar, och vi kommer att kunna hantera ekonomin. Sinfoniettan lämnar fantastiskt bidrag till verksamheten, det syns i julkonserterna nu, säger Dag Celsing.

Ledningens tidigare förslag att lägga ned Sinfoniettan för att få bukt med ett ackumulerat underskott kallar SYMF för partsinlaga i vilken direktören tydligt tagit ställning för nedläggning. Men när en upprörd opinion krävde att orkestern skulle få bli kvar tvingades ledningen backa.

– Ett politiskt beslut togs utan att situationen genomlysts i sin helhet.

Frågan är infekterad. Eftersom ledningen inte uppfyllt kraven som stipuleras av lagen har SYMF valt att stämma Västmanlands- musikens ledning för brott mot MBL.

Förslaget lades utan att riskanalys gjorts och dessutom underlät man att tidigt involvera medarbetarna i utredningsarbetet, enligt SYMF.

– De informerades inte heller om förslaget om nedläggning innan det presenterades, säger Jonas Nyberg.

Än en gång förnekar direktören att fel begåtts.

– Jag informerade vid flera tillfällen. Det var styrelsens ordförande, Anders Teljebäck, som önskade sekretess av innehållet, säger Dag Celsing.

SYMF ifrågasätter att Sinfoniettan skulle vara upphov till underskottet.

– När musikernas tjänstgöring ökades till 60 procent var detta finansierat. Ingen pratade då om underskott. Tre år senare sägs Sinfoni- ettan vara underfinansierad. Det går inte ihop.

Orkesterns uppfattning att Celsing oavkortat vill göra sig av med dem stöds centralt.

– Vi vet att Dag Celsing uttalat detta vid minst två tillfällen, säger Jonas Nyberg.

Celsing förnekar att han ska ha sagt att han vill göra sig av med Sinfoniettan.

– Nej, det har jag absolut inte sagt, och det första förslaget är inaktuellt nu, säger denne.

SYMF avråder orkestern från att gå med på att gå ned i tid. Varför skulle just musikerna behöva få sänkta löner?

– Vi vill rädda arbets- miljön och orkestern i dess nuvarande omfattning, säger Jonas Nyberg.

SYMF:s krav på att få ekonomisk insyn i Västmanlandsmusiken har inte hörsammats.

– Vi har krävt att få siffror nedbantade till en mininivå så att vi kan se och förstå underskottet. Varför har ingenting gjorts om underskottet funnits hela tiden och varför är det hemligt? Har underskottet skapats därför att annan verksamhet än orkestern prioriteras?

Bör Dag Celsing avgå?

– Västmanlandsmusikens styrelse måste i vart fall förstå att man har en chef som inte vill driva den verksamhet han är satt att driva. Det är förstås otroligt dumt att ha en direktör som inte gillar orkestern och som inte vill driva alla verksamhetsdelar. Dag måste bevisa att han är seriös.

Än en gång nekar Dag Celsing.

– Det är inte sant. Jag vill väldigt gärna driva Sinfoniettan som en väsentlig del av Västmanlandsmusikens verksamhet.