Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvården kostar för mycket Landstinget redovisar minus 44 miljoner kronor

Ont om pengar? Ingenting mot landstinget som gick back med 44 miljoner kronor för förra året. Sjukvården hade ett underskott på närmare 200 miljoner kronor.

– Vi måste få stopp på kostnadsökningen, säger Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Av sjukvårdens underskott står sjukhuset i Västerås för 182 miljoner kronor.

Vad gör ni åt problemet?

– Många insatser. Bland annat måste man få vård i ett tidigare skede. Vi måste bli bättre på att ta hand om de äldre. Nu är det ett stort inflöde av patienter till sjukhusen. Det måste vi förebygga, säger hon.

Denise Norström säger också att sjukvården måste lära sig att arbeta på ett annat sätt och använda vårdplatserna bättre.

I oktober 2011 visade en delårsrapport vart det var på väg. Då hade 56 miljoner kronor sparats i ett beting men ändå pekade prognoserna på 180 miljoner i underskott. Då sade Denise Norström att man måste få ordning på kostnaderna.

Därefter fattades beslut om att 180 miljoner kronor skulle sparas under tre år.

Vad har hänt sedan oktober?

– Vi har vidtagit åtgärder men allt har inte fått effekt ännu, säger hon.

Kan man undvika att äldre blir sjuka och kommer till sjukhuset?

– Vi ska ge en bättre och mer effektiv hemsjukvård i samarbete med kommunerna. Vi vill också tillskapa en äldrevårdsavdelning, säger hon.

Landstingets underskott beror också på en räntesänkning för pensionsfonder. Det ledde till en engångskostnad på drygt 150 miljoner kronor. På pluskontot finns reavinst från en fastighetsförsäljning i Fagersta, 31 miljoner kronor i skadestånd från SJ och minskade konsultkostnader med 16 miljoner kronor.